HEDRET: En uniformert gutt med Hizbollah-flagg var blant ingrediensene i president Ahmadinejads Libanon-besøk. Bildet er fra Beirut i går. Foto: Hussein Malla/AP/Scanpix
HEDRET: En uniformert gutt med Hizbollah-flagg var blant ingrediensene i president Ahmadinejads Libanon-besøk. Bildet er fra Beirut i går. Foto: Hussein Malla/AP/ScanpixVis mer

Ahmadinejad mottatt som helt i Libanon

Hyllet av Hizbollah-gutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Sør-Libanon sto på hodet da Irans president talte til flere tusen fremmøtte i landsbyen Bint Jbeil torsdag. Mahmoud Ahmadinejad gjentok retorikken mot Israel.

- Verden skal vite at sionistene er dødelige. I dag lever den libanesiske nasjonen, og den er et forbilde for landene i regionen, sa president Mahmoud Ahmadinejad, som ble mottatt med stor jubel i den sørlibanesiske landsbyen Bint Jbeil.

Over 15 000 var møtt fram for å høre presidentens tale, og en fornøyd Ahmadinejad viste V-tegnet da han entret talerstolen.

- Dere er et solid fjell. Vi er stolte av dere og vil for alltid stå på deres side, sa han og kalte libaneserne et motstandsfolk.

Den iranske presidenten gjentok også den krasse retorikken overfor Israel og sa til stor applaus at «hele verden vet at sionistene kommer til å forsvinne». De må dra tilbake til sine første hjem, sa Ahmadinejad om innbyggerne på andre siden av grensen.

Pyntet Sør-Libanon var pyntet med flagg og plakater for å ønske Irans president velkommen. Et enormt bilde av Mahmoud Ahmadinejad med påskriften «Vi kan» var heist opp i en park på en åstopp i landsbyen Marun al-Ras, med nesen rett mot Israel.

- Ahmadinejad kommer til å skremme vettet av israelerne, sa en lokal kvinne med navn Nabila mens hun ventet på presidenten i nabolandsbyen Bint Jbeil.

Bint Jbeil ble tungt bombardert under krigen mellom Hizbollah og Israel i 2006. Nå henger det store bannere der som hyller Irans bidrag til å bygge opp igjen veier, bruer, sykehus og skoler.

- Leker med ild Grenseområdene er maktbasen til den sjiamuslimske Hizbollah-geriljaen, som får mye støtte fra Iran. Derfor blir grensen mellom Libanon og Israel sett på som en frontlinje i en stedfortrederkrig mot Israel.

- Dette er et provoserende og destabiliserende besøk. Det kan virke som hans intensjoner er åpenbart fiendtlige, og at han kommer for å leke med ilden, sier Yigal Palmor, talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

Ahmadinejad er som en godseier som besøker sitt domene, mener Palmor. Andre israelske tjenestemenn sier torsdagens besøk er et endelig tegn på at Libanon er blitt en klientstat for Iran.

Bombede byer Den iranske presidenten kom så nær som 4 kilometer fra den israelske grensen i Sør-Libanon torsdag. Turen skulle blant annet gå til byen Qana, som har fått en uhyggelig plass i historiebøkene etter at den israelske hæren angrep en FN-base hvor sivile hadde søkt tilflukt under krigen i 1996. 105 sivile ble drept.

Ti år senere ble byen igjen utsatt for bombardement, og minst 26 sivile, blant dem 16 barn, ble drept.

- Ingen panikk Flere israelske aviser gjorde torsdag et poeng ut av at Ahmadinejad er i nabolaget. «Ahmadinejad - nærmere enn noensinne» var overskriften i avisen Maariv. Men analytikere mener likevel at Israel ikke frykter besøket i seg selv.

- Det er helt klart en provokasjon og ikke noe hyggelig for Israel. Men det er ingen panikk. De ser også motstanden (mot besøket) i Libanon, sier Eldad Pardo, en Iran-kjenner som jobber ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem.

Da Ahmadinejad kom til Libanon onsdag, ble han tatt imot som en helt av mange tusen sjiamuslimer i landet. Iran har blant annet gitt mye penger til gjenoppbygging etter krigen i 2006. Det hevdes også at Iran forsyner militsen med våpen.

Men det er også motstand mot besøket, særlig blant politikere som ønsker at Libanon skal vende seg mer mot Vesten, og som frykter Hizbollahs makt i landet.

(NTB)

HYLLET AV TUSENER: Tusenvis hadde møtt opp i Bint Jbeil for å møte den iranske presidenten. Foto: Mohammed Zataari/AP/Scanpix
HYLLET AV TUSENER: Tusenvis hadde møtt opp i Bint Jbeil for å møte den iranske presidenten. Foto: Mohammed Zataari/AP/Scanpix Vis mer