BLANT VENNER: Mahmoud ble hjertelig tatt imot av sin gode venn, Venezuelas president Hugo Chávez. Foto: CARLOS GARCIA / REUTERS / SCANPIX
BLANT VENNER: Mahmoud ble hjertelig tatt imot av sin gode venn, Venezuelas president Hugo Chávez. Foto: CARLOS GARCIA / REUTERS / SCANPIXVis mer

Ahmadinejad reiste fra hemmelig krig

Irans president er hos venner i Latin-Amerika for å få pusterom. Imens er enda en atomforsker drept hjemme i Iran, i en hemmelig krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Straffetiltakene mot Iran fra USA og EU, som EU ventes å trappe opp 30. januar med en olje-embargo, biter i den iranske økonomien. President Mahmoud Ahmadinejad har lagt ut på ei rundreise til politiske venner i Latin-Amerika for å finne diplomatisk pusterom. Han besøker Venezuela, Nicaragua, Cuba og Ecuador. Men det er verd å merke seg at han denne gang ikke kommer til stormakta Brasil.

Hemmelig krig Samtidig, nord i hovedstaden Teheran, ble en universitetsprofessor og direktør ved anrikingsanlegget for uran i Natanz drept med bombe i går. Dette er det siste i en serie drap og drapsforsøk på forskere tilknyttet Irans omstridte kjernefysiske program. Professor Mostafa Ahmadi-Roshan og en annen person satt i en Peugeot da to angripere på en motorsykkel festet ei bombe til bilen og forsvant. Begge ble drept og to andre såret, ifølge myndighetene.

— Det var ei magnetisk bombe av samme type som tidligere er brukt til likvidering av forskere, og sionistene står bak, sier viseguvernøren i Teheran, Safar Ali Bratloo.

Israel Tre iranske forskere ble drept i 2010 og 2011 i liknende angrep, mens Fereydoun Abbasi-Davani unnslapp et angrep og ble like etterpå like etterpå utnevnt til leder for landets byrå for atomenergi. Vestlige kjennere av etterretning sier den slags drap krever mye planlegging og spaning for å utføres uten å bli tatt, så alt peker mot en hemmelig krig mot Iran gjennomført av etterretningstjenester.

Om CIA eller si MI6 i Storbritannia skulle bli avslørt i å stå bak, kunne det ende med hoderulling. Men ikke så i Mossad, den israelske etterretningstjenesten. Nyhetsmagasinet Time i USA siterte etter et tidligere drap vestlige etterretningskilder som sa at de så «signaturen til Israels Mossad». Men USA kan også ha hjulpet til, mener andre.

Lite pusterom Etter en marineøvelse utenfor Hormuzstredet, med utprøving av nye iranske missiler og en trussel mot USA om å stenge stredet, dro president Ahmadinejad til sine venner i Latin-Amerika. Det er hans femte rundtur i Latin-Amerika, hvor Iran har arbeidet hardt for å skaffe seg allierte i mange år. Det iranske regimet kjenner seg stadig mer utstøtt og beleiret. Men Ahmadinejad har ikke fått til all verden.

Ahmadinejad åpnet rundturen hos president Hugo Chávez i Venezuela på søndag. Og Chávez hyller ham i sedvanlig svulstige ordelag: «En bror som står som et fjell imot aggresjonene fra imperialismen og kolonialismen.» Iran og Venezuela har undertegnet nær 300 avtaler om samarbeid på mange felt, og Venezuela har en viss økonomisk styrke. Men Chávez står ganske svakt i utlandet, og han sliter med sjukdom. Under besøket fra Iran ga han seg til å tordne mot president Barack Obama i USA omtrent like kraftig som han gjorde med forgjengeren, George W. Bush.

Brudd med Brasil Med et visst unntak for Venezuela er Irans venner - Nicaragua, Cuba og Ecuador - små, fattige og maktesløse. Stormakta Brasil har falt fra. President Dilma Rousseff har brutt med forgjengeren, Luiz Inácio «Lula» da Silva, som avsto fra å fordømme Iran i FN. Hun har fordømt overgrep mot kvinner i Iran som «middelalderske». I hennes første år som president har Brasils handel med Iran gått ned med dramatiske 73 prosent.

President Ahmadinejad har med andre ord ikke mye hjelp å hente i Latin-Amerika i striden mot USA og EU.

ATTENTAT: En iransk professor i kjernefysikk ble likvidert i et attentat i Teheran i går, den siste i rekka av flere. Iranske myndigheter anklager Israel for å stå bak. Foto: MEGHDAD MADADI / FARS / AP / SCANPIX
ATTENTAT: En iransk professor i kjernefysikk ble likvidert i et attentat i Teheran i går, den siste i rekka av flere. Iranske myndigheter anklager Israel for å stå bak. Foto: MEGHDAD MADADI / FARS / AP / SCANPIX Vis mer
VISTE MUSKLER: I nyttårshelga testet Iran nye missiler nær Hormuzstredet. Foto: EBRAHIM NOROUZI / JAMEJAMONLINE / REUTERS / SCANPIX
VISTE MUSKLER: I nyttårshelga testet Iran nye missiler nær Hormuzstredet. Foto: EBRAHIM NOROUZI / JAMEJAMONLINE / REUTERS / SCANPIX Vis mer