<strong>MODERAT HOLDNING:</strong> Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener at Vesten overreagerer på nyheten om at Iran bygger et nytt anlegg for anriking av uran. Han sier Iran respekterer alle IAEAs regler. Foto: SCANPIX / Lucas Jackson / REUTERS
MODERAT HOLDNING: Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener at Vesten overreagerer på nyheten om at Iran bygger et nytt anlegg for anriking av uran. Han sier Iran respekterer alle IAEAs regler. Foto: SCANPIX / Lucas Jackson / REUTERS Vis mer

Ahmadinejad: Vesten overreagerer

Iran ikke har brutt FN-reglene, mener han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener at Vesten overreagerer på opplysningene om at Iran bygger et nytt anlegg for anriking av uran.

På en pressekonferanse i New York fredag sa Ahmadinejad at Iran ikke har brutt FN-reglene som krever at IAEA skal informeres seks måneder før nye anlegg blir satt i drift. Han sier det nye anlegget ikke er i drift før om 18 måneder.

Ahmadinejad inntok en relativt moderat holdning på pressekonferansen etter den krasse reaksjonen fra andre ledere som USAs Barack Obama, Frankrikes Nicolas Sarkozy og britiske Gordon Brown, som beskyldte Iran for å holde byggingen av anlegget hemmelig.

- Det er trist at de tre uttaler seg på feil grunnlag. Vi har opptrådt helt i tråd med regelverket til IAEA, sa han og la til at Iran ikke har noen innvendinger mot at IAEA inspiserer det nye anrikingsanlegget, slik de vestlige lederne forlanger.

I brevet til IAEA mandag, der Iran meldte fra om anlegget, står det at det skal anrike uran opp til 5 prosent, langt fra de 90 prosent som er nødvendig for å framstille uran til våpenbruk.

Ahmadinejad sa de hadde besluttet å reagere forsiktig på de siste vestlige anklagene i håp om at de planlagte samtalene om det iranske atomprogrammet i oktober skal føre til resultater.

Opplysningen om det nye anlegget vil trolig føre til sterkere press for utvidede sanksjoner mot Iran som hittil har nektet å stanse anrikningen av uran.

I tillegg til de sterke reaksjonene fra de vestlige lederne, uttrykte Russlands president Dmitrij Medvedev bekymring, mens Kina sa de hadde merket seg nyheten og oppfordret Iran til å samarbeide med IAEA.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer