Ahmadinejads motstandere seiret i valget i Iran

Presidentens kritikere har gjort et svært godt valg og kommer til å dominere nasjonalforsamlingen i Teheran.

MOTSTANDERNE SEIRET:Konservative politikere som er kritiske til Irans president Mahmoud Ahmadinejad, har gjort et svært godt valg og kommer til å dominere nasjonalforsamlingen. Foto: Reuters/President.ir/Scanpix
MOTSTANDERNE SEIRET:Konservative politikere som er kritiske til Irans president Mahmoud Ahmadinejad, har gjort et svært godt valg og kommer til å dominere nasjonalforsamlingen. Foto: Reuters/President.ir/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er dårlig nytt for presidenten som trolig vil få en tøff jobb med å bli gjenvalgt når Iran holder presidentvalg neste år.

Mange av de nåværende representantene greide ikke å få nok stemmer til å beholde plassene sine i fredagens valg, og det er derfor duket for stor utskiftning. Minst 80 av de nåværende representantene mistet plassene sine mens, 47 greide å bli gjenvalgt.

Nasjonalforsamlingen består av i alt 290 representanter, og søndag var to tredeler av resultatene klare.

Nasjonalforsamlingen kommer til å få et overveldende konservativt flertall ettersom de reformvennlige fløyene i iransk politikk boikottet valget.

I dag har de reformvennlige 60 representanter. De blir nå redusert til en håndfull, skriver nyhetsbyrået AFP.

Samtidig har oppslutningen økt betraktelig for partier som er lojale mot landets sjiamuslimske prestestyre, men samtidig kritiske til landets nasjonalistiske og populistiske president.

(NTB)