Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ahmads siste timer

Dette er historien om Ahmad Thalib (23). Han forsøkte å hindre plyndring i Bagdad. Nå er han død. Skutt og drept av amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD (Dagbladet):

To timer tidligere: Som så mange irakere i Bagdad står Ahmad Thalib (23), hans to brødre og en rekke naboer vakt i nabolaget for å hindre de mange tyvene som herjer i byen i å stjele nødvendige eiendeler.

En tyvebande kommer stormende mot dem. Tyvene løper bort idet tre amerikanske militærbiler kommer kjørende. Ahmad og de andre naboene springer også - av frykt for både amerikanerne og tyvene.

- Amerikanerne skjøt mot oss, og Ahmad ble truffet i skulderen og buken, forteller kameraten Fadil Jabbar (31).

Uten hvitt flagg

Guttene bærer Ahmad i et skittent teppe som provisorisk båre. Gåturen fra Al Wasiriya til Saddam Medical Hospital tar en halvtime, og Ahmads fjes er forvridd av smerter da han legges over i den skitne sykesenga.

Ansiktene til Ahmads yngre brødre, Latif og Haidar, er fylt av rennende tårer. De ser overarbeidede leger jobbe febrilsk, men Ahmads sår er dype og han har mistet mye blod. Livet hans ebber ut i løpet av noen få minutter.

- Han var uten hvitt flagg, og hadde gevær for å hindre tyver i å stjele fra nabolaget vårt. Dermed drepte amerikanerne ham, forteller Fadil Jabbar.

Ved siden av ham sitter Latif og Haidar og strigråter over at de ikke nådde fram til sykehuset i tide. Haidars bukser er røde av brorens blod.

- Om jeg skulle få tak i amerikanske soldater, skulle jeg skjære dem i småbiter, sier Haidar.

Bander herjer overalt

Lovløsheten herjer i Bagdad etter at regimet falt for fire dager siden. Bandene er overalt, og de er bevæpnet. Det er også de mange irakerne som ønsker å hindre plyndring i nabolaget.

De lokale vaktene står dermed overfor et dilemma: De kan holde vakt med gevær og risikere å bli skutt av amerikanske soldater som forsøker å kontrollere kaoset. Eller de kan gå uten gevær og risikere å bli skutt av tyvene.

- Jeg sier som alle andre irakere: Amerikanerne er kriminelle. Nå gir de oss litt mat og drikke, men er dette frihet? Siden amerikanerne kom, er alt blitt verre. Vi hadde ikke tyver og kriminelle her tidligere, sier Latif gråtkvalt.

Ei kiste bæres inn i den overbefolkede og skitne operasjonsstua. Ahmad pakkes inn i teppet som han ble båret inn på sykehuset med halvannen time tidligere.

- Det finnes ingen annen Gud enn Gud, sier brødrene og naboene idet de bærer Ahmad og kista ut av sykehuset. Han er den sjuende som ble båret død ut av Saddam Medical Hospital i går.

- Blodig kaos

Sengene er uten laken. De er fylt av svette og blod, og bakteriene florerer. Blodbanken er gått tom. Medisiner, bandasjer og intravenøs væske er det lite av. En forferdelig lukt henger i det varme lokalet.

- Det er et blodig kaos, og vi er bare 4- 5 leger til å ta oss av de mange hundre skadde som kommer inn hver dag. Vi har ikke nok medisiner. Vi har ikke alltid vann eller elektrisitet, og tyver har robbet mange av lagrene våre, sier radiologen Ahmad Fadhil (33).

Legene har dratt

De aller fleste legene på Bagdads sykehus har dratt etter regimets fall. De er i sine hjem for å hindre tyvene. En bande av irakere stjal alt de kom over fra El Kindi-sykehuset i Bagdad. De flyttet til og med enkelte av pasientene ned på golvet for å ta med seg sengene.

Nå er sykehuset stengt inntil videre.

- Amerikanerne sier de kom hit for å frigjøre oss, men de ødelegger landet. Når et land okkuperer et annet, må de ifølge internasjonal lov være ansvarlige for folkets sikkerhet.

Nå har vi verken frihet eller sikkerhet, bare lidelse og død, sier legen Tharwat Suleiman til Dagbladet.

LUKT AV DØD: Kista til Ahmad legges klar midt i kaoset i den overbefolkede sykestua i Saddam Medical Hospital. Lukta av svette og blod henger tykt i det skitne lokalet. De få legene som er på jobb, gjør det de kan for å redde irakere som fremdeles er i live.
I LIVE: Ahmad Thalib (23) vrir seg i smerter idet han ankommer Saddam Medical Hospital. Han er akkurat skutt av amerikanerne, og har dype sår i buken og skulderen
DØR ETTER MINUTTER: Overarbeidede leger forsøker å redde Ahmad, men han har mistet så mye blod at han dør etter få minutter.
<B>SISTE REIS:</B> To timer er gått siden Ahmad og hans brødre sto vakt rundt strømgeneratoren i nabolaget Al Wasiriya.
FORTVILELSE: Ahmads to brødre Haidar (17) og Latif (20) er knust av sorg. Storebroren deres hadde alltid ønsket å bli lege.<!--/BTEK2--><!--BTEK3--> SISTE REIS: To timer er gått siden Ahmad og hans brødre sto vakt rundt strømgeneratoren i nabolaget Al Wasiriya.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media