Ahmed (57) trodde sønnene var på seminar i nabobyen. Så dukket de opp i rekrutteringsvideo for ISIL

- Jeg er helt knust.

OPPFORDRER TIL JIHAD: Her oppfordrer britiske Nasser Muthana (20), med krigernavnet Abu Muthanna al-Yemeni, muslimer til å komme til Syria og Irak for å slutte seg til jihad. Foto: Reuters/NTB Scanpix
OPPFORDRER TIL JIHAD: Her oppfordrer britiske Nasser Muthana (20), med krigernavnet Abu Muthanna al-Yemeni, muslimer til å komme til Syria og Irak for å slutte seg til jihad. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en fersk video oppfordrer fem unge menn muslimer til å slutte seg til den «hellige krigen» i Syria og Irak. Mennene blir identifisert som britiske og australske statsborgere.

I rekrutteringsvideoen lagt ut av den fryktede jihadist-gruppa ISIL sier en mann navngitt som Abu Muthanna al-Yemeni at de har kjempet i Syria og at de vil dra til Irak.

Skoleflinke brødre Mannen er av britiske medier identifisert som den 20 år gamle medisinstudenten Nasser Muthana fra Cardiff. Lillebroren Aseel på 17 år skal ifølge faren Ahmed Muthana (57) være sammen med ham i Syria.

57-åringen trodde sønnene var på et seminar i Shrewsbury - da de i realiteten tok seg til Syria.

Muthana er bekymret for at Nassers involvering i videoen kan få flere til å dra til Syria.

- Jeg er knust over at min sønn er involvert i dette. Han ble oppdratt til å elske og respektere Storbritannia. Jeg er faren hans og er naturligvis bekymret for hans sikkerhet, men jeg er også bekymret over det onde budskapet han sprer i videoen. Jeg er bekymret for at andre gutter kan finne på å følge ham, sier Muthana.

Begge beskrives som skoleflinke og hadde solide karrieremuligheter. Nasser skal ha kommet inn på fire medisinstudier, og Aseel hadde planer om å bli engelsklærer.

Faren mener bestemt at sønnene må ha blitt hjernevasket.

- Dette er ikke deres synspunkter. Jeg mener de har blitt hjernevasket i Storbritannia, men jeg vet ikke, sier Muthana.

Fra rolig nabolag til blodig slagmark Det var fra soverommet i første etasje av et rekkehus i et rolig nabolag i Cardiff de skal ha planlagt den over 4000 km lange reisen til de blodige slagmarkene i Syria, skriver Daily Telegraph.

Britiske medier har kartlagt hvordan de to skal ha kommet seg til Syria via Tyrkia, etter at de først hadde tatt tog til London-flyplassen Gatwick.

En annen av britene i videoen har blitt identifisert som Reyaad Khan (20) - også fra Cardiff. Hans «krigernavn» er Abu Dujana al Hindi.

Muthana-brødrenes far bekrefter at Khan var venn med Nasser.

- Jeg har kjørt meg sønn til Reyaads hjem i Cardiff, men han ville alltid at jeg skulle slippe han av i gata og ikke foran inngangsdøra, så jeg vet ikke nøyaktig hvilket hus han bodde i, sier Muthana til Mail on Sunday.

Statsminister-drøm Khan beskrives av tidligere skolekamerater som en smart og oppegående person som var interessert i sport.

- Han var smart og elsket å se på sport, som var grunnen til at vi kom overens. Han var muslim, men ikke noe så ekstremt. Jeg hadde aldri trodd at han skulle ende opp som så radikal at han slutter seg til en sånn gruppe, sier en venn.

Mail on Sunday gjengir imidlertid flere Facebook-innlegg som viser hvordan Khan ble stadig mer og mer radikal. Inntil nylig var det klaging over hjemmelekser og liknende som ble lagt ut.

- Jeg vil bli den første asiatiske statsministeren, skrev han i 2010.

Den siste tida la han ut flere ekstremistiske innlegg, blant annet videoer fra ISIL.

Blodig offensiv ISIL innledet for snart to uker siden en omfattende offensiv i Nord-Irak. Flere hundre mennesker har siden da blitt drept, mange av dem har blitt ofre for summariske henrettelser.

Myndighetene i Bagdad har bedt USA om å gjennomføre luftangrep mot ISIL-krigerne og deres støttespillere. Men USAs president Barack Obama har ikke kommet med andre løfter enn å sende 300 militærrådgivere til Irak. Obama har dessuten gjort det klart at det ikke er aktuelt å sende bakkestyrker til landet.

I går erobret islamistene den irakiske byen Al-Qaim, som ligger på grensa på Syria. At byen nå er i deres hender, er en stor strategisk seier for den militante ekstremistgruppa ISIL og andre sunnimuslimske grupper som støtter dem, ettersom de nå har fritt leide til å frakte tunge våpen fram og tilbake mellom Irak og Syria.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer