Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ahmed (8) ble skutt i ansiktet på vei hjem fra markedet med sin mor

Krigen i Somalia rammer i stor grad barn, og ofrene er ofte uskyldige.

ANSIKTET AV EN USYNLIG KRIG: Ahmed Mohamed Mohamoud ble nok et uskyldig offer for krigshandlingene i Somalia. Her blir han undersøkt av doktor Igohwo Etuh ved et sykehus i Kijabe utenfor Nairobi i Kenya. Foto: AP Photo/Khalil Senosi/Scanpix
ANSIKTET AV EN USYNLIG KRIG: Ahmed Mohamed Mohamoud ble nok et uskyldig offer for krigshandlingene i Somalia. Her blir han undersøkt av doktor Igohwo Etuh ved et sykehus i Kijabe utenfor Nairobi i Kenya. Foto: AP Photo/Khalil Senosi/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Gud vil dømme de som gjorde dette mot min sønn, sier Safi Mohamed Shidane til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Hun og sønnen, Ahmed Mohamed Mohamoud (8), ble truffet av en kule på vei hjem fra et marked i Somalias hovedstad Mogadishu. Moren ble truffet i håndflaten, mens kula gikk inn i sønnens kjevebein, nese og munn.

Kan knapt snakke
To måneder seinere er åtte-åringens nese et lite hull. Hans munn er alltid åpen fordi han ikke har overleppe og hans høyre øye er borte. Han kan knapt snakke.

Han er et av mange offer av den blodige og barbariske krigen i Somalia.

Ahmed og moren ble fanget i kryssilden mellom islamistiske opprørere og regjeringsstyrkene. Ifølge moren regnet det kuler fra presidentpalasset.

HARDT SKADET: Ahmed Mohamed Mohamoud holder motet oppe ved å leke med leke-helikopteret sitt. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh/Scanpix
HARDT SKADET: Ahmed Mohamed Mohamoud holder motet oppe ved å leke med leke-helikopteret sitt. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh/Scanpix Vis mer

Usynlig krig
Til forskjell fra krigene i Afghanistan og Irak, har blodbadet i Somalia vært lite omtalt i mediene. De fleste utenlandske journalistene holder seg unna landet, som er betegnet som verdens farligste, på grunn av dårlig sikkerhet og farlige forhold.

En av APs fotografer var selv vitne til skytingen av den åtte år gamle gutten og moren. De to kjemper fremdeles med smerter fra skuddsårene.

- Mitt hjerte blør hver gang jeg minnes hvordan ansiktet hans så ut før. Gud vil dømme de som gjorde dette mot min sønn, sier Safi Mohamed Shidane.

Kritisk situasjon
I Somalia er det stor mangel på medisinsk tilsyn. Mangelen forverrer den allerede kritiske situasjonen for skadede barn i landet.

SLIK SÅ HAN UT: - Mitt hjerte blør hver gang jeg minnes hvordan ansiktet hans så ut før, sier moren. Foto: AP Photo/Karel Prinsloo/Scanpix
SLIK SÅ HAN UT: - Mitt hjerte blør hver gang jeg minnes hvordan ansiktet hans så ut før, sier moren. Foto: AP Photo/Karel Prinsloo/Scanpix Vis mer

Landet har vært uten effektiv sentralregjering siden 1991. Like før sommeren opplyste FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at 159 000 mennesker har flyktet fra kampene i Somalia den siste tida.

- Ahmeds situasjon representerer krisen som rammer veldig mange barn i Somalia, sier Katherine Grant til AP.

Grant er spesialist på barnebeskyttelse i UNICEF og har besøkt gutten på et sykehus utenfor Nairobi i Kenya. Organisasjonen vil om kort tid komme med en rapport som anklager alle sidene i konflikten for å rekruttere barnesoldater.

Det finnes ingen tall på hvor mange barn som er ofre for krigshandlingene i Somalia, og krisedirektør i Somalia for Redd Barna Storbritannia, Susannah Friedman, sier at det er en av de farligste stedene i verden for spesielt barn. Organisasjonen har hjelpearbeidere i Sør- og Sentral-Somalia, men har trukket seg ut av Mogadishu.

BARNESOLDATER: Dette bildet viser unge soldater fra islamistiske al Shabaab. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/Scanpix
BARNESOLDATER: Dette bildet viser unge soldater fra islamistiske al Shabaab. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/Scanpix Vis mer

Trenger hjelp
FN anslår at én av ti barn født i Somalia dør før sin første bursdag. Bare 30 prosent av befolkningen har tilgang til rent drikkevann.

Til tross for den medisinske situasjonen i landet, klarte leger ved Mogadishu Medina sykehus å redde åtte-åringens liv. Ahmed var heldig, og fikk hjelp av en flyktningorganisasjon. Han ble sendt til Kenya, der det finnes mer avansert utstyr og spesialister.

Lege Igohwo Etu sier til AP at åtte-åringen trenger operasjoner til flere hundre tusen dollar for å få ordnet ansiktet. Hjelpeorganisasjoner prøver nå å få ordnet operasjoner til gutten i USA, Storbritannia, Italia eller Mexico.

Store tap av menneskeliv
Kampene i Somalia har drept rundt 20 000 mennesker, og skadet enda flere. Herjingene står mellom islamistiske al Shabaab-krigere og somaliske regjeringsstyrker støttet av soldater fra Den afrikanske unionen AU.

KRIGSTILSTANDER: Her er bilde av de somalisiske regjeringsstyrkene fra en tidligere anledning. Foto: REUTERS/Mowliid Abdi/Scanpib
KRIGSTILSTANDER: Her er bilde av de somalisiske regjeringsstyrkene fra en tidligere anledning. Foto: REUTERS/Mowliid Abdi/Scanpib Vis mer

Somalias midlertidige regjering har stadig presset AU til å gjøre det mulig for deres soldater til å hjelpe somaliske styrker i å kjempe opposisjonsgruppene, men ugandiske og burundiske fredsbevarende styrker har bare lov til å forsvare seg selv hvis de selv blir angrepet, samt forsvare viktige områder — slik som presidentpalasset, flyplassen og havneområdet.

Islamistene kjemper for en islamistisk stat på Afrikas Horn, og kriger mot regjeringsstyrkene som får støtte fra 4 300 soldater fra AU. Myndighetene i Somalia hevder al-Shababb har bånd til al-Qaida, noe islamistene nekter for. Gruppen har til tross for det kommet med flere utspill som tilsier at den har styrket båndene med al-Qaida den siste tiden.

PRØVER Å SKAPE FRED: Ugandiske og burundiske fredsbevarende styrker prøver å skape stabilitet i Somalia. Foto: FP PHOTO/ALI MUSA ABDI
PRØVER Å SKAPE FRED: Ugandiske og burundiske fredsbevarende styrker prøver å skape stabilitet i Somalia. Foto: FP PHOTO/ALI MUSA ABDI Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media