Ahssain ble slått, dopet og kvalt

Etterpå gjemte gjerningsmennene liket i en kjeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble en 38 år gammel mann og tidligere soningsvenn av hovedsiktede Chris Pham fra Ila fengsel, varetektsfengslet i åtte uker og med to uker i full isolasjon. Mannen ble pågrepet av politiet lørdag kveld etter at det var sikret biologiske spor av ham på det etterforskerne mener er selve åstedet for drapet.

Mohamed Ahssain skal frivillig ha gått for å møte Pham og de to vennene hans på Club Kamikaze om kvelden den 28. februar. I løpet av kort tid ble han drept på klubben. I møtet med gjerningsmennene ble den 31 år gamle mannen mishandlet og påført omfattende skader, har 38-åringen forklart i avhør.

– Det har vært brukt slag; mange slag. Det må også ha blitt brukt medikamenter, og det ble brukt plast som medførte at vedkommende ble kvalt, sier forsvarer Arne Gunnar Aas på spørsmål fra NTB.

Venner
38-åringen ble pågrepet lørdag, han soner en fengselsstraff på fire og et halvt år for incest, og ble pågrepet på et frigangshjem i Oslo. Han hadde ikke lang tid igjen før han etter planen skulle blitt løslatt.

I avhør har han gitt en uforbeholden tilståelse som knytter ham direkte til drapshandlingen, og ifølge politiet har han forklart seg detaljert om drapet og hva som skjedde etterpå.

– Han har erkjent å ha deltatt da drapet skjedde. Han kjente Pham godt fra tidligere soning sammen med ham, og han kan betegnes som en bidragsyter, hjelper og venn, sier Aas.

Politiadvokat Sven T. Røer betegner 38-åringens forklaring i avhør som en fullstendig tilståelse i forhold til siktelsen om forsettlig drap. Han vil likevel understreke at denne siktelsen kan bli utvidet til å gjelde overlagt drap.

– Vi vil nøye vurdere om det er grunnlag for å konstatere overlegg for en eller flere av de siktede. Vi skal heller ikke utelukke at flere kan bli pågrepet i saken, sier Røer.

DOPET OG DREPT: Mohamed Ahssain.
DOPET OG DREPT: Mohamed Ahssain. Vis mer

Lagt i kjeller på St. Hanshaugen

Ifølge forsvareren kjente ikke 38-åringen den medsiktede 24-årige Muhammad Usman Ali, som også er siktet i saken. Han har forklart at han bare kjenner Chris Pham, men at en tredje person han ikke hadde sett før også var med.

Lå to døgn i kjeller

Etter at drapet skjedde inne på utestedet Kamikaze, skal han ha blitt fraktet til en boligblokk i Oslo-området og lagt i en kjeller. To døgn etter ble liket hentet og kjørt vekk. Politiet har sikret tekniske spor som skal bevise denne konklusjonen.

Oslo politidistrikt opplyser tirsdag kveld til NTB at alle beboerne i den aktuelle bygården er varslet om saken og at det derfor ikke er noen grunn til å holde adressen hemmelig. Alle tekniske undersøkelser på stedet er dessuten avsluttet.

Den drapssiktede mannen passet på en leilighet i Evald Ryghs gate 4a og hadde derfor tilgang til kjelleren, opplyser politiet.

Usikkert motiv
Politiet har fremdeles ikke funnet noe åpenbart motiv for drapet, men arbeider på spreng med å kartlegge dette. Flere medier har skrevet at uenighet i forbindelse med salg av en skjult eierandel i Kamikaze, kan ha vært årsaken.

Drapsetterforskningen og den betydelige presseoppmerksomheten saken har fått, har ført til omfattende gransking av utelivsbransjen i Oslo. Mange lyssky forbindelser og eierstrukturer er avdekket og mistanke om en stor svart økonomi er sannsynliggjort.

– Det har vært spekulert i et økonomisk motiv. Det kan vi ikke utelukke, men det reelle motivet har i ikke klart i dag, sier Abrahamsen.

(NTB)