Ahtisaari vil ha selvstendig Kosovo

FN-rapporten legges frem i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs utsending for Kosovo sier at selvstendighet er «den eneste levedyktige muligheten» for provinsen, ifølge en kopi av Martti Ahtisaari rapport, som AP har fått tak i.

- Etter nøye overveielse av Kosovos nyere historie,  realitetene slik de er i Kosovo i dag og etter forhandlingene med de involverte partene, har jeg kommet til at den eneste mulige løsningen er selvstendighet, sier FNs spesialutsending Ahtisaari, som fikk i gang de siste årenes samtaler mellom etniske albanere og serbere.

Forslaget går også ut på at det internasjonale samfunnet til å begynne med skal overvåke den selvstendige staten. Rapporten og forslaget vil bli overlevet FN sikkerthetsråd senere i dag.

Russland har allerede gitt uttrykk for at landet ikke vil støtte forslaget, og utenriksminister Michael Kamynin fortalte Itar-tass.com at det standpunktet ikke er endret med Ahtisaaris rapport i dag.

- Vi vil fortsette prosessen med diplomatiske forhandlinger om Kosovo, med det målet å finne et kompromiss. En slik kunstig løsning vil ikke være mulig, sier Kamynin til Itar-Tass.

Russland har ved flere anledninger poengtert at de vil ha fortsatte forhandlinger, og tror Ahtisaari vil bli byttet ut med en annen FN-utsending, dersom han ikke lykkes med å få til en løsning. Russland, som i mange år har stått Serbia nær, kan bruke sitt veto i FN sikkerhetsråd for å torpedere planen.

Sikkerhetsrådet skal vurdere Ahtisaaris plan neste måned, for deretter å la de berørte partene komme med spesifikke forslag knyttet til forslaget.

SELVSTENDIG KOSOVO: FNs utsending, Marrti Ahtisaari, legger frem sin rapport om Kosovs fremtid i dag. Der vil han anbefale et selvstendig Kosovo, men Russland kan velte den planen i Sikkerhetsrådet neste måned. Foto:  SCANPIX/REUTERS/LEONHARD FOEGER
SELVSTENDIG KOSOVO: FNs utsending, Marrti Ahtisaari, legger frem sin rapport om Kosovs fremtid i dag. Der vil han anbefale et selvstendig Kosovo, men Russland kan velte den planen i Sikkerhetsrådet neste måned. Foto: SCANPIX/REUTERS/LEONHARD FOEGER Vis mer