Aids-beskyttelse fra Svartedauden

WASHINGTON (NTB): Europeere som overlevde Svartedauden i det 14. århundre, ga tilsynelatende sine etterkommere et mutert gen som nå hjelper noen til å motstå hiv-smitte, andre til å leve lenger med aids.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mutasjonens opprinnelse er fortsatt ukjent, men den ble plutselig mye vanligere blant europeerne for litt over 600 år siden. Oppblomstringen sammenfaller med pesten som nådde Europa fra Asia i 1346, og Norge tre år senere.

Nyttig mutasjon

- Det kan ikke være snakk om tilfeldigheter når dette genet er så utbredt blant hvite europeere i dag, sier molekylbiolog Stephen O'Brien ved det amerikanske kreftforskingsinstituttet i Maryland.

Svartedauden drepte mellom en tredel og en firedel av Europas befolkning på tre år. Flere sykdomsbølger fulgte den første, og det tok mer enn 100 år før folketallet var gjenopprettet.

Samtidig som byllepesten endret samfunnsstrukturen, synes den også å ha satt sitt genetiske merke på mange europeere. I Sverige bærer 14 prosent av befolkningen det muterte og nyttige genet, viser tall fra det amerikanske helsedirektoratet.

Immunitet

Mutasjonen forekommer i celler i immunsystemet, der hiv-viruset bruker mottakeren CCR5 til å knytte seg til og deretter infisere cellene. Mutasjonen kalles CCR5-delta32.

Personer som mangler mottakeren fordi de har arvet det muterte genet fra begge foreldrene, er i praksis immune mot hiv, sier O'Brien.

Såvidt over 10 prosent av hvite europeere bærer enten en eller to versjoner av CCR5-delta32. Andelen synker til 4,5 prosent i Hellas og 2 prosent i Sental-Asia. Mutasjonen finnes ikke blant østasiater, afrikanere eller USAs indianere.

(NTB)