POSITIVT:  Rapporten understreker samtidig hvilke framskritt som er gjort og viser blant annet til at over 8 millioner mennesker nå får behandling for hiv. Dette er 54 prosent av alle som behøver det. Tre år gamle Nomsa har utviklet aids, men smiler til kamera på senteret «Cotlands Baby Sanctuary», for mishandla og forlatte HIV-positive barn i Johannesburg. Foto: Alexander Joe / AFP PHOTO / NTB Scanpix
POSITIVT: Rapporten understreker samtidig hvilke framskritt som er gjort og viser blant annet til at over 8 millioner mennesker nå får behandling for hiv. Dette er 54 prosent av alle som behøver det. Tre år gamle Nomsa har utviklet aids, men smiler til kamera på senteret «Cotlands Baby Sanctuary», for mishandla og forlatte HIV-positive barn i Johannesburg. Foto: Alexander Joe / AFP PHOTO / NTB ScanpixVis mer

Aids-epidemien på retrett

Ny FN-rapport viser at flere får behandling for HIV. Samtidig døde 1,2 millioner mennesker av aids i Afrika i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hiv og aids koster flere liv enn før i deler av Asia og Sentral-Europa, men er på retrett om man ser verden under ett, viser en rapport fra FN-organisasjonen UNAIDS.

Aids-epidemiens episenter er fortsatt å finne i Afrika, der 1,2 millioner mennesker døde av aids-relaterte årsaker i fjor.

I resten av verden døde til sammen 300 000 av samme grunner, brorparten av dem i sør- og østasiatiske land.

Framskritt Antallet dødsfall er økende i Øst-Europa og Sentral-Asia, og den globale responsen på epidemien må trappes opp, mener UNAIDS.

Rapporten understreker samtidig hvilke framskritt som er gjort og viser blant annet til at over 8 millioner mennesker nå får behandling for hiv. Dette er 54 prosent av alle som behøver det.

Tilgangen på hivmedisin økte i fjor med 20 prosent i fattige land, samtidig som antallet dødsfall i afrikanske land sør for Sahara var 31 prosent lavere enn i det dystre toppåret 2005.

Bekymret UNAIDS er derimot bekymret over utviklingen i Øst-Europa og Sentral-Asia der anslagsvis 90 000 døde av aidsrelaterte sykdommer i fjor. Dette var seks ganger så mange som for ti år siden.

I Russland økte antallet rapporterte hiv-tilfeller fra 40 000 i 2005 til 62 000 i 2010, og Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan opplevde den samme utviklingen.

I Asia går utviklingen i motsatt retning. Mens det i 2001 ble meldt om 440 000 nye tilfeller av hivsmitte, var tallet i fjor 360 000.

Antallet nye tilfeller av hivsmitte er økende i Afghanistan og Filippinene, men er samtidig halvert i India siden tusenårsskiftet.

Kvinner og barn Antallet barn som ble hivsmittet falt i fjor til 330.000, 24 prosent færre enn i 2009.

3,4 millioner barn under 15 år lever likevel med hivsmitte i verden, 91 prosent av dem i Afrika sør for Sahara.

Situasjonen for unge kvinner er også alvorlig. Smitteraten blant kvinner i alderen 15 til 24 år er dobbelt så høy som blant menn i samme aldersgruppe.

Hivsmitte er i dag ledende dødsårsak blant kvinner i verden, og anslagsvis 1,2 millioner jenter og kvinner ble smittet med hiv i fjor.

(NTB)