- Aids er blitt big business

- Jeg blir så forbannet, sier hivsmittede Adam Powell (46) stille. Han skulle ønske ressurspersoner som WHO-leder Gro Harlem Brundtland la større press på legemiddelindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Aids er blitt big business. Det handler ikke lenger om mennesker, liv og livskvalitet. Viruset er blitt ledd i et spill om penger og makt, mener han.

Adam Powell tar imot oss i sin leilighet på Frogner med et fast håndtrykk og vennlig smil. Han har et dødelig virus i kroppen, men bærer ingen synlige preg av det. Ikke ennå. Adam ble smittet i 1993. Like lenge har han engasjert seg i aidssaken.

- At legemiddelindustrien er mer opptatt av å lage medisiner enn vaksiner, har vært debattert i USA og deler av Europa i mange år. Det var vel bare et tidsspørsmål før temaet kom på dagsordenen også her i landet. Jeg er glad Folkehelsa endelig kommer på banen, sier Powell.

Han mener at Norge, som skryter av sitt internasjonale engasjement, burde fronte saken sterkere. Ikke minst fordi vi har mektige kvinner på toppen i sentrale organisasjoner som Verdens helseorganisasjon (WHO) og Røde Kors.

- Gro Harlem Brundtland har gjort mye bra som generaldirektør i WHO, men hiv- og aidsproblematikken har hun ikke engasjert seg nok i. Også Astrid Nøklebye Heiberg burde i kraft av sin posisjon som president i Røde Kors gjøre mer, mener han.

Selv synes ikke Powell legemiddelprodusenter burde ha lov til å ta patent på livsviktige medisiner til hivsmittede. Likeledes mener han at en større del av forskningsressursene bør brukes til å finne en vaksine.

- Det er ikke akseptabelt at det forskes mer på medisiner enn vaksiner. Her er det tross alt snakk om å utrydde en sykdom som tar liv. Mange liv.

- Tror du aidsgåten kunne vært løst hvis det ikke var så mye penger i medisinering?

- Ja. Riktignok vil den som finner en vaksine mot aids høste stor anerkjennelse. Men så lenge pengene ikke ligger i løsningen, må vi nok vente.

- Hvor lenge?

- Jeg er redd spredningen må bli større før noe skjer, og kanskje spesielt blant heteroseksuelle. Fortsatt tror mange at aids er noe som rammer homofile og narkomane, sukker Powell.

OPPGITT: Hivsmittede Adam Powell fortviler over en legemiddelindustri han føler ikke jobber nok for å finne en vaksine mot aids.