Aids-krise i øst-Europa

Hiv og Aids sprer seg nesten like raskt i øst-Europa som i sørlige Afrika. Nå advarer FN mot russisk likegyldighet overfor sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spredningen av Hiv og Aids i øst-Europa er nå så alvorlig at sjefen for FNs utviklingsprogram, Mark Malloch Brown, roper et kraftig varsku. I går var han i Moskva for å innprente alvoret hos russiske styresmakter, skriver Washington Post.

Ifølge FNs tall har antallet Hiv- og Aids-smittede doblet seg hver sjette måned siden 1994. Ved utgangen av 2003 var det over en million voksne russere som var smittet. Det tilsvarer 1 prosent av Russlands voksne befolkning, og er like mange smittede som USA med dobbelt så mange innbyggere har.

Men også Ukraina, Estland, og Latvia er like hardt rammet. I tillegg viser FNs overvåking av sykdommen at spredningen øker raskt i Hviterussland, Kasakhstan, og Moldova. FN hevder at spredningen i disse landene er like alvorlig som i de hardest rammede områdene i det sørlige Afrika og Karibia.

- Russere må våkne, ta denne trusselen alvorlig, og forandre utviklingen før det er for sent, mante Brown på pressekonferansen. Han mener øst-Europa kan bli et katastrofeområde om tiltak mot spredning ikke settes i verk.

De mest dramatiske prognosene viser at Russland kan miste 20 millioner mennesker på grunn av Aids innen 2045. Offisielt jobber det bare 4 mennesker med Aids-problematikken i Russland. Både FN og Verdens Helseorganisasjon oppfordrer president Vladimir Putin til å prioritere kampen mot sykdommen.

ADVARER: Mark Malloch Brown vil ha politikerne i Russland på banen for å stoppe spredningen av Aids i øst-Europa.