De nye medikamentene har ført til at tallet på antall pasienter som dør av aids, har gått ned fra 56 personer i 1995 til 23 personer i 1997, viser nye tall fra Statens institutt for folkehelse. Antall aids-dødsfall har ikke vært så lavt siden 1988. Medikamentet har også ført til færre nye aids-tilfeller: I 1997 ble det meldt 33 nye tilfeller, mot 56 i 1996 og 67 i 1995.
Forlenger tiden
Det nye medikamentet forlenger også tiden som går fra hiv-infeksjon er påvist til aids er utviklet. Tidligere har tommelfingerregelen vært at om lag halvparten av de hiv-smittede har utviklet aids etter ti år, og at halvparten av dem er døde ett år deretter. De nye tallene viser nå at pasienter som fikk aids i 1996 eller 1997 hadde 74 prosent sjanse for å overleve ett år og 68 prosent sjanse for å overleve to år. På Ullevål sykehus døde eksempelvis bare én av 13 pasienter som hadde fått diagnosen aids i fjor.
- Dette er en høyst uvanlig situasjon, sier professor ved sykehuset, Johan N. Bruun.
- Gjennombrudd
Den nye medisinen, populært kalt «cocktail» eller «trippelbehandling», har blitt gitt rutinemessig til hiv-pasienter i Norge siden 1996. Medikamentet gjør at hiv-viruset sprer seg saktere. I tillegg reduseres risikoen for at viruset endrer seg og blir resistent mot behandlingen.
«Drug-holiday»
Frøland er særlig bekymret over det han kaller behandlingssvikt:
- Mange pasienter tar ikke medikamentene som de skal, dermed popper viruset fort opp igjen. For viruset er i kroppen hele tiden, man kan bare si at det har gått i kirkeasyl, sier han.
Grunnen til at pasientene ikke tar medikamentene som de skal, skyldes blant annet strenge og krevende rutiner for når, hvor og hvordan medikamentene skal tas. I tillegg kan plagsomme bivirkninger som brekninger og diaré gjøre at motivasjonen svekkes. I USA er problemet, også kalt «drug-holidays», økende, og ekspertene er bekymret.
- Vi vil ikke få noen nye mirakelmedikamenter mot viruset med det første, derfor må vi gjøre det beste ut av de vi har. De fleste hiv-pasienter må nok regne med å bruke medikamenter hele livet, sier Frøland.