Aids-pasienter lever lenger

Færre hiv-positive utvikler aids, og aidspasientene lever lenger. Nye medikamenter gir nå gode resultater. Men ekspertene er bekymret over behandlingssvikt og medikamentenes bivirkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De nye medikamentene har ført til at tallet på antall pasienter som dør av aids, har gått ned fra 56 personer i 1995 til 23 personer i 1997, viser nye tall fra Statens institutt for folkehelse. Antall aids-dødsfall har ikke vært så lavt siden 1988. Medikamentet har også ført til færre nye aids-tilfeller: I 1997 ble det meldt 33 nye tilfeller, mot 56 i 1996 og 67 i 1995.

Forlenger tiden

Det nye medikamentet forlenger også tiden som går fra hiv-infeksjon er påvist til aids er utviklet. Tidligere har tommelfingerregelen vært at om lag halvparten av de hiv-smittede har utviklet aids etter ti år, og at halvparten av dem er døde ett år deretter. De nye tallene viser nå at pasienter som fikk aids i 1996 eller 1997 hadde 74 prosent sjanse for å overleve ett år og 68 prosent sjanse for å overleve to år. På Ullevål sykehus døde eksempelvis bare én av 13 pasienter som hadde fått diagnosen aids i fjor.

- Dette er en høyst uvanlig situasjon, sier professor ved sykehuset, Johan N. Bruun.

- Gjennombrudd

Den nye medisinen, populært kalt «cocktail» eller «trippelbehandling», har blitt gitt rutinemessig til hiv-pasienter i Norge siden 1996. Medikamentet gjør at hiv-viruset sprer seg saktere. I tillegg reduseres risikoen for at viruset endrer seg og blir resistent mot behandlingen.

«Drug-holiday»

Frøland er særlig bekymret over det han kaller behandlingssvikt:

- Mange pasienter tar ikke medikamentene som de skal, dermed popper viruset fort opp igjen. For viruset er i kroppen hele tiden, man kan bare si at det har gått i kirkeasyl, sier han.

Grunnen til at pasientene ikke tar medikamentene som de skal, skyldes blant annet strenge og krevende rutiner for når, hvor og hvordan medikamentene skal tas. I tillegg kan plagsomme bivirkninger som brekninger og diaré gjøre at motivasjonen svekkes. I USA er problemet, også kalt «drug-holidays», økende, og ekspertene er bekymret.

- Vi vil ikke få noen nye mirakelmedikamenter mot viruset med det første, derfor må vi gjøre det beste ut av de vi har. De fleste hiv-pasienter må nok regne med å bruke medikamenter hele livet, sier Frøland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer