AIDS rammer USAs svarte

WASHINGTON (NTB): AIDS-epidemien rammer USAs svarte befolkning hardere enn noen annen gruppe. Politikk og overtro bidrar til å spre smitten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afrikansk-amerikanerne utgjør 13 prosent av befolkningen, men står for 57 prosent av alle nye hiv-tilfeller. Blant unge mennesker mellom 13 og 24 år er tallene enda verre; 63 prosent av de smittede er svarte. Og selv om dødstallene for AIDS faller i takt med nye behandlingsmåter, er sykdommen fortsatt viktigste dødsårsak for svarte mellom 25 og 44 år.

Talende taushet

President Bill Clinton forkastet forleden forslaget om statlig finansiering av sprøytespissbytte for stoffbrukere, programmer som i mange byer har vist seg effektive for å begrense hiv-smitten. Kongressflertallet mener sprøyteutdeling sender farlige signaler og vil gjøre avslaget permanent.

Men det er ikke bare hvite politikere som kan anklages for å ta lett på problemene, også blant svarte ledere er tausheten påfallende. Fra borgerrettsorganisasjonene til kirkene, er AIDS tilsynelatende tabu.

Tabu og myter

Homoseksualitet omgis trolig av sterkere tabuer i den svarte befolkningen enn i noen annen gruppe. Det mener helsearbeidere er noe av forklaringen på at mange med risikoatferd lar være å teste seg og at smittede holder sin tilstand hemmelig, også for seksualpartnere. Frimodigheten som har hjulpet hvite homofile med å redusere smitten og oppnå politiske seire, er ganske fraværende.

Blant fattige med lite utdannelse hersker ennå forestillinger om at bare homofile er utsatt, samtidig som mange tror at basketspilleren Magic Johnson er blitt frisk.

Skjev fordeling

Lav bevissthet og manglende kunnskap fører til at smitten ofte blir oppdaget sent blant svarte. Dermed kan de heller ikke benytte seg fullt av nye medisiner som har størst virkning i et tidlig stadium. Pille-miksen som har tvunget AIDS på retrett hos mange pasienter, krever dessuten et ordnet levesett og rutiner.

De som har ressurser, betydelig politisk tyngde og treningen i å skrive effektive søknader vinner. Før det svarte Amerikas ledere virkelig engasjerer seg, er det fare for at epidemien fortsatt vil utvikle seg langs USAs raseskille.

(NTB)