Aids-syke får hjelp av healer

I sommer utviklet Jens Harald Eliassen (42) aids. Han er dødsdømt, men akter ikke å legge seg ned for å dø. Hans leger er opptatt av å telle virus.Jens Harald vil leve livet, og foretrekker derfor healeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er en av 16 pasienter i et privat prosjekt for alternativ behandling av hiv-smittede og aids-syke i Norge.

Det er et avgjørende supplement til behandlingen på Ullevål sykehus.

- Jeg synes ikke jeg har fått noe hjelp av legene. De har verken tid eller penger og er ikke interessert i hvordan jeg har det som menneske. De er utelukkende opptatt av viruser. Alternative medisinere, derimot, behandler ikke viruset. De behandler meg .

Statlig nei

Helsetilsynet roser prosjektet, men har ikke penger til å støtte. Sosial- og helsedepartementet avslår pengestøtte med en mindre forståelig begrunnelse: Departementet hevder at Helsetilsynet mener behandlingen er «medisinsk uforsvarlig»...

Tverrfaglig helsegruppe for hiv og aids består av lege, akupunktør, homøopat, massør og healer. De syr sammen behandlingsprogram tilpasset hver pasient.
Pilotprosjektet startet opp i 1995, behandlingen i fjor høst - trass i myndighetenes skepsis.

- Staten sier nei til å gi oss pengestøtte, fordi vi ikke kan dokumentere at komplementær behandling hjelper. Men vårt mål er jo nettopp å søke dokumentasjon på hvordan slik behandling kan hjelpe pasienter med hiv og aids, sier Ragni Handberg.

Hun er lege og leder det femårige prosjektet, som har et budsjett på rundt en halv million kroner.

Privat pott

Interesseorganisasjonen for hiv-positive, Pluss, har vært pådriver og gitt pengestøtte. Penger fra Bakaas-fondet har tilflytt prosjektet og det amerikanske selskapet Food State Inc. har gitt vitaminer, mineraler og kosttilskudd for rundt 300000 kroner.

Selv bodde Jens Harald i USA da han i 1983 ble hiv-positiv. Fra første dag fikk han alternativ behandling for egen regning.

- I 14 år levde jeg med hiv-viruset uten noen form for komplikasjoner. Jeg mener grunnen til at viruset ikke var aktivt - og at jeg dermed hadde et godt liv - varden komplementære behandlingen.

Tatt på alvor

- Pasientene føler at de endelig blir tatt på alvor, sier Handberg.

- Hiv fører med seg både kløe, diaré, kvalme og for liten appetitt. Til dette sier vi leger ofte: «Ja, ja. Det må du leve med.» Det må da være viktig å dokumentere at akupunktur og homøopati kan lege dette. Det viktigste pasienten oppnår, er økt innsikt i egen sykdom og økt lyst til å kjempe videre. - Etter at jeg fikk aids har jeg stort utbytte av healing. Dette handler om livskvalitet for en dødsdømt, sier han.