Aidssyk tyv angret

Den største private antikvitetssamlingen som er stjålet i Norge er delvis kommet til rette, seks år etter at den ble tatt fra en leilighet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skjer etter at en av tyvene, som nå er aidssyk, har lettet sin samvittighet overfor P4-reporter Tore Eriksen. Eriksen selv vil ikke røpe kilden, og politiet står fortsatt uten spor etter de to tyvene.

Kunstskatten, som i sin tid ble anslått til å ha en verdi på tre- fire millioner, besto blant annet av 95 kilo elfenbein, persiske tepper og 85 bronsefigurer.

Død

Skatten tilhørte en innvandrer som nå er død. Tyveriet skjedde i mai 1992 fra vedkommendes leilighet i St. Halvards gate på Oslo østkant.

Tyvene kom med bil til leiligheten, og brøt seg inn bakdøra. De tok med seg alt de fikk plass til i bilen, og brakte kunsten til et sikkert sted.

Deretter dro de tilbake for å hente resten, men da var det folk i leiligheten.

Ifølge P4-reporteren er den ene tyven død, mens den andre altså er alvorlig syk.

Hos politiet

P4-reporter Eriksen sier:

- Mannen kom til meg for å lette sin samvittighet. Tyvegodset var uomsettelig, ifølge min kilde. Nå er det som tyvene tok, brakt tilbake til politiet. Hvor det er blitt av resten av den enestående samlingen, vet ikke jeg.

Antikvitetene var ikke forsikret. Den eldste antikviteten er en urne fra det kinesiske Ming-dynastiet, og stammer fra tida mellom år 1368 og 1644.

Etter det Dagbladet får opplyst, tok det i 1992 tre uker fra politiet fikk melding om tyveriet, til det ble satt i gang etterforsking.

På ferie

Denne politiskandalen førte til at det særskilte etterforskingsorganet for politisaker (sefo) to ganger arbeidet med saken, ut fra mistanke om misligheter innad i Oslo-politiet.

Ifølge politiet ble døra bare sikret, og det ble lagt igjen en lapp til eieren om å kontakte politiet. Eieren var imidlertid på ferie, og han kom først hjem rundt tre uker etter tyveriet.

Da var leiligheten så å si tømt for antikviteter. Eieren kontaktet politiet umiddelbart, og først da ble etterforskingen startet.