AIG ber Obama om ny bonus-velsignelse

Vil utbetale enda flere millioner neste uke.

AIG-sjef Edward Liddy snur seg og ser på protestgruppa «Code Pink» da han forklarte seg under en kongresshøring i mars. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX
AIG-sjef Edward Liddy snur seg og ser på protestgruppa «Code Pink» da han forklarte seg under en kongresshøring i mars. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 
(Dagbladet): Klok av skade etter forrige runde med bonusskandale prøver den amerikanske forsikringsgiganten AIG nå å komme kritikerne i forkjøpet.

De vil ha Obama-regjeringens velsignelse for utbetaling av nye 15 millioner kroner i bonus neste uke, skriver avisa The Washington Post. Faktum er imidlertid at forsikringsgiganten formelt sett ikke trenger regjeringens godkjenning av bonusutbetalingene.

Men etter alt bråket i mars ønsker AIG å få  myndighetenes velsignelse i håp om at det vil skjerme dem fra de samme voldsomme reaksjonene som forrige gang. AIG, som da hadde fått 180 milliarder dollar i statlig krisehjelp for å unngå konkurs, utbetalte 165 millioner dollar i bonus til ansatte.

- Hver gang vi skriver ut en sjekk til noen blir vi kritisert, sier en AIG-ansatt, som ønsker å være anonym.

For fire måneder siden ble AIG-ansatte så upopulære blant skattebetalerne at de ble utsatt for trusler, fryktet for livet og ble bedt om å skjule selskapets logo når de beveget seg ute.

Også president Barack Obama tok sterk avstand fra bonusutbetalingene og kalte dem en fornærmelse mot skattebetalerne.

AIG er den finansinstitusjonen som fikk mest statlig krisehjelp, og gikk med 4,7 milliarder kroner i tap hver dag siste kvartal i fjor. Tapet i fjerde kvartal er det største i amerikansk børshistorie.

Kennet R. Feinberg er mannen som nå blir bedt om å «godkjenne» de nye bonusmillionene. I forrige måned ble han utpekt av Obama til å overse kompensasjonen for topplederne i sju selskaper som har fått mye statlig krisehjelp. Blant disse selskapene er Citigroup, Bank of America, General Motors og AIG.

Siden det dreier seg om forsinkede bonusutbetalinger fra 2008 faller neste ukes planlagte utbetaling egentlig utenfor Feinbergs ansvarsområde.

Feinberg selv har ikke svart på e-posthenvendelser fra Washington Post. Men det amerikanske finansdepartementet sier i en uttalelse:

- Selskapene må overbevise Feinberg at de har funnet den rette balansen mellom overdreven risiko og belønning av toppledere. Vi kommer ikke til å gi fortløpende kommentarer til den prosessen, men det er klart at Feinberg har vide fullmakter til å sørge for at kompensasjonen i disse selskapene er av passende størrelse.