MÅ TILBAKE: Forsikringsgiganten AIG tvinges til å betale tilbake de nylig utbetalte bonusene til ansatte i selskapet. Samtidig blir beløpet på 165 millioner dollar trukket fra en kommende redningspakke til AIG. Foto MARK LENNIHAN/AP/SCANPIX
MÅ TILBAKE: Forsikringsgiganten AIG tvinges til å betale tilbake de nylig utbetalte bonusene til ansatte i selskapet. Samtidig blir beløpet på 165 millioner dollar trukket fra en kommende redningspakke til AIG. Foto MARK LENNIHAN/AP/SCANPIXVis mer

AIG må betale tilbake bonusmillioner

Vil bli trukket fra fremtidig pengestøtte, sier USAs finansminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens største forsikringsselskap AIG må betale tilbake til staten bonusene som de nylig har gitt ut til en gruppe ansatte. Søndag ble det kjent at AIG-ansatte får utbetalt til sammen 165 millioner dollar i bonuser, eller 1,1 milliarder kroner, i et katastrofeår for forsikringsgiganten.

AIG har mottatt nesten 180 milliarder dollar i støtte fra den amerikanske statskassen, og er lovet mer. Bonuspengene vil imidlertid bli trukket fra fremtidig pengestøtte, opplyser finansminister Timothy Geithner i et brev til kongresslederne ifølge Reuters.

— Vi vil trekke fra 165 millioner dollar fra de 30 milliarder dollarene AIG er lovet i pengestøtte, skriver Geithner i brevet.

Det ble allerede i går spekulert i om det kom til å bli satt en slik betingelse for å få nye støttebeløp fra staten.

Vurderer nye lover
Presset mot forsikringsgiganten AIG har steget siden mandag, da president Barack Obama uttrykte sinne over gigantbonusene som flere av de ansatte i det kriserammede forsikringsselskapet skal få. Mange sinte politikere har sluttet seg til kritikerkoret.

Republikanernes Chuck Grassley, som er medlem av finanskomiteen i Representantenes Hus, skal ha gått så langt som til å foreslå at AIG-toppene burde ta livet sitt. Senere sa han at det ikke var bokstavelig ment.    

Etter at Obama i går gikk ut og lovet å gjøre alt i sin makt for å hindre bonusutbetalingene, har Kongressen også vurdert hva de kan gjøre i saken. Ifølge Reuters har flere senatorer støttet et forslag om å legge en ekstra skatt på bonusutbetalingene til toppsjefene.

Lederen i Representantenes Hus Nancy Pelosi har bedt lederne for tre kongresskomiteer, blant dem finanskomiteen, om å utforme mulige lover for å få pengene tilbake så fort som mulig.

73 ansatte fikk over en million
Mandag stevnet statsadvokat i New York Andrew Cuomo AIG, og fikk ut informasjon om hvem som har mottatt bonuser. Ifølge nyhetsbyrået AP skal 73 AIG-ansatte ha mottatt bonuser på over 1 million dollar.

Blant dem har 11 personer forlatt forsikringsselskapet, ifølge Cuomo.

- Utbetalingene ble gjort til personer som med sin innsats var med på å lede AIG til store tap og nesten kollaps, skriver Cuomo i et brev til demokratisk kongressmedlem Barney Frank, som også er leder av finanskomiteen i Representantenes Hus.

Bonusene er en del av en ordning som er laget for å holde verdifulle ansatte i selskapet.

- Dette er en del av Marie Antoinette-syndromet på Wall Street. De bor inne i en boble, og de forstår ikke hvordan disse utbetalingene oppfattes, sier Chuck Collins, en ekspert på bonusordninger hos Institute for Policy Studies i Washington.

Sentralbanksjefen advarte
Selv om president Obama har gått hardt ut mot AIG, er det kritiske røster, spesielt blant republikanerne, som mener at Obama burde gjort noe for å forhindre dette tidligere. Flere mener også at finansminister Timothy Geithner burde ha grepet inn mot bonusordningene for lenge siden, og hindret at bonusene ble utbetalt i forrige uke.

Torsdag forrige uke sendte en bekymret sentralbanksjef Ben Bernanke brev om AIG-saken til senator John Kerry, der han advarte mot at heller ikke sentralbanken overvåket bonusordningene i selskapet.

Sentralbanken hadde begrensede rettigheter for å kontrollere AIG, og var ikke i en posisjon til å kontrollere eller godkjenne kompensasjoner eller andre utgifter, skriver Bernanke i brevet, ifølge ABC News.

I HARDT VÆR: Barack Obama sliter allerede med å gi ut statlige lån til bankene som er upopulære blant folk flest. Han og finansminister Timothy Geithner blir kritisert for at de ikke tok tak i AIG-saken tidligere. Foto: GERALD HERBERT/AP/SCANPIX
I HARDT VÆR: Barack Obama sliter allerede med å gi ut statlige lån til bankene som er upopulære blant folk flest. Han og finansminister Timothy Geithner blir kritisert for at de ikke tok tak i AIG-saken tidligere. Foto: GERALD HERBERT/AP/SCANPIX Vis mer

Samtidig skriver Bernanke at sentralbanken har makt til å «overvåke den finansielle situasjonen i AIG og til å hindre store beslutninger som kan være med på å redusere AIGs muligheter til å betale tilbake lånene fra sentralbanken», heter det i brevet.

AIG-sjef Edward Liddy skal forklare seg om saken for Kongressens finanskomite onsdag.