AIG må betale tilbake bonusmillioner

Vil bli trukket fra fremtidig pengestøtte, sier USAs finansminister.

MÅ TILBAKE: Forsikringsgiganten AIG tvinges til å betale tilbake de nylig utbetalte bonusene til ansatte i selskapet. Samtidig blir beløpet på 165 millioner dollar trukket fra en kommende redningspakke til AIG. Foto MARK LENNIHAN/AP/SCANPIX
MÅ TILBAKE: Forsikringsgiganten AIG tvinges til å betale tilbake de nylig utbetalte bonusene til ansatte i selskapet. Samtidig blir beløpet på 165 millioner dollar trukket fra en kommende redningspakke til AIG. Foto MARK LENNIHAN/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Verdens største forsikringsselskap AIG må betale tilbake til staten bonusene som de nylig har gitt ut til en gruppe ansatte. Søndag ble det kjent at AIG-ansatte får utbetalt til sammen 165 millioner dollar i bonuser, eller 1,1 milliarder kroner, i et katastrofeår for forsikringsgiganten.

AIG har mottatt nesten 180 milliarder dollar i støtte fra den amerikanske statskassen, og er lovet mer. Bonuspengene vil imidlertid bli trukket fra fremtidig pengestøtte, opplyser finansminister Timothy Geithner i et brev til kongresslederne ifølge Reuters.

— Vi vil trekke fra 165 millioner dollar fra de 30 milliarder dollarene AIG er lovet i pengestøtte, skriver Geithner i brevet.

Det ble allerede i går spekulert i om det kom til å bli satt en slik betingelse for å få nye støttebeløp fra staten.

Vurderer nye lover
Presset mot forsikringsgiganten AIG har steget siden mandag, da president Barack Obama uttrykte sinne over gigantbonusene som flere av de ansatte i det kriserammede forsikringsselskapet skal få. Mange sinte politikere har sluttet seg til kritikerkoret.

Republikanernes Chuck Grassley, som er medlem av finanskomiteen i Representantenes Hus, skal ha gått så langt som til å foreslå at AIG-toppene burde ta livet sitt. Senere sa han at det ikke var bokstavelig ment.    

Etter at Obama i går gikk ut og lovet å gjøre alt i sin makt for å hindre bonusutbetalingene, har Kongressen også vurdert hva de kan gjøre i saken. Ifølge Reuters har flere senatorer støttet et forslag om å legge en ekstra skatt på bonusutbetalingene til toppsjefene.

Lederen i Representantenes Hus Nancy Pelosi har bedt lederne for tre kongresskomiteer, blant dem finanskomiteen, om å utforme mulige lover for å få pengene tilbake så fort som mulig.

73 ansatte fikk over en million
Mandag stevnet statsadvokat i New York Andrew Cuomo AIG, og fikk ut informasjon om hvem som har mottatt bonuser. Ifølge nyhetsbyrået AP skal 73 AIG-ansatte ha mottatt bonuser på over 1 million dollar.

Blant dem har 11 personer forlatt forsikringsselskapet, ifølge Cuomo.

- Utbetalingene ble gjort til personer som med sin innsats var med på å lede AIG til store tap og nesten kollaps, skriver Cuomo i et brev til demokratisk kongressmedlem Barney Frank, som også er leder av finanskomiteen i Representantenes Hus.

Bonusene er en del av en ordning som er laget for å holde verdifulle ansatte i selskapet.

- Dette er en del av Marie Antoinette-syndromet på Wall Street. De bor inne i en boble, og de forstår ikke hvordan disse utbetalingene oppfattes, sier Chuck Collins, en ekspert på bonusordninger hos Institute for Policy Studies i Washington.

Sentralbanksjefen advarte
Selv om president Obama har gått hardt ut mot AIG, er det kritiske røster, spesielt blant republikanerne, som mener at Obama burde gjort noe for å forhindre dette tidligere. Flere mener også at finansminister Timothy Geithner burde ha grepet inn mot bonusordningene for lenge siden, og hindret at bonusene ble utbetalt i forrige uke.

Torsdag forrige uke sendte en bekymret sentralbanksjef Ben Bernanke brev om AIG-saken til senator John Kerry, der han advarte mot at heller ikke sentralbanken overvåket bonusordningene i selskapet.

Sentralbanken hadde begrensede rettigheter for å kontrollere AIG, og var ikke i en posisjon til å kontrollere eller godkjenne kompensasjoner eller andre utgifter, skriver Bernanke i brevet, ifølge ABC News.

I HARDT VÆR: Barack Obama sliter allerede med å gi ut statlige lån til bankene som er upopulære blant folk flest. Han og finansminister Timothy Geithner blir kritisert for at de ikke tok tak i AIG-saken tidligere. Foto: GERALD HERBERT/AP/SCANPIX
I HARDT VÆR: Barack Obama sliter allerede med å gi ut statlige lån til bankene som er upopulære blant folk flest. Han og finansminister Timothy Geithner blir kritisert for at de ikke tok tak i AIG-saken tidligere. Foto: GERALD HERBERT/AP/SCANPIX Vis mer

Samtidig skriver Bernanke at sentralbanken har makt til å «overvåke den finansielle situasjonen i AIG og til å hindre store beslutninger som kan være med på å redusere AIGs muligheter til å betale tilbake lånene fra sentralbanken», heter det i brevet.

AIG-sjef Edward Liddy skal forklare seg om saken for Kongressens finanskomite onsdag.

AIG og bonussaken

• AIG er verdens største forsikringsselskap, og har kontorer i 130 land. Forsikrer 30 millioner amerikanere og 100 000 bedrifter.

• 16. september 2008 ble AIG lovet et lån på inntil 85 milliarder dollar (nesten 500 milliarder kroner) fra Federal Reserve. Sentralbanken fikk til gjengjeld en eierandel på 79,9 prosent i AIG. Dette skjedde dagen etter at banken Lehman Brothers erklærte seg konkurs. AIG hadde i løpet av 2008 mistet hele 92 prosent av sin børsverdi, og tapt 100 milliarder dollar.

• Senere har AIG fått ytterligere statlige lån, som nå beløper seg til nesten 180 milliarder dollar.

• En del av avtalen var at AIG måtte godta strengere oversyn og bevise at de har fulgt nye fastsatte grenser for hvor mye toppsjefer kan tjene. Men de avtalte bonusene, som ble kontraktsfestet før krisen tok til, mener AIG at de kan betale ut.

• Bonusene utgjør 165 millioner dollar, har blant annet gått til sjefene i den avdelingen som solgte finansielle produkter. Det vil si en avdeling som påførte selskapet milliarder av dollar i underskudd. Her får sju av lederne mer enn tre millioner dollar hver i bonus.

• Bonusplanen omfatter 400 ansatte, og bonusene varierer fra så lite som 1000 dollar til så mye som 6,5 millioner dollar.

• Selskapet har også vært i søkelyset tidligere på grunn av sjefenes forbruk. I oktober i fjor ble det kjent at sjefene i AIG brukte 2,7 millioner kroner på en spa-helg rett etter at krisehjelpen ble innvilget.

(Kilder: NTB, ABC, BBC og CNN)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer