AIG utbetaler 165 millioner dollar i bonusfest

Etter å ha tigget om 170 milliarder av skattebetalernes penger.

VERDENS STØRSTE VAKLER: En mann tar bilde av AIGs kontorer i Hongkong. Verdens største forsikringsgigant går med store tap hver dag og holder seg flyetnde på skattebetalernes penger. Foto: REUTERS/Bobby Yip/SCANPIX
VERDENS STØRSTE VAKLER: En mann tar bilde av AIGs kontorer i Hongkong. Verdens største forsikringsgigant går med store tap hver dag og holder seg flyetnde på skattebetalernes penger. Foto: REUTERS/Bobby Yip/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Innen dagen i dag er omme skal verdens største forsikringsselskap AIG utbetale 165 millioner dollar i bonuser.

De drøyt 1125 millioner kronene går til den samme avdelingen i AIG som var med på å bringe forsikringsgiganten på randen av konkurs.

Ryktene om bonusfesten begynte å svirre i forrige uke etter at Washington Post først skrev om saken. Det satte sinnene i kok i Barack Obamas regjering. AIG er den finansinstitusjonen som har fått mest statlig krisehjelp, og gikk med 4,7 milliarder kroner i tap hver dag siste kvartal i fjor.

Finansminister Timothy Geithner ga derfor selskapet klar beskjed om at bonusene var uakseptable, og sa at betingelsene for bonusutbetalingen måtte reforhandles.

På skattebetalernes penger
USAs finansminister ble ikke hørt. Dermed blir det millionutbetalinger i et selskap som har fått 170 milliarder dollar av skattebetalernes penger, skriver avisa The New York Times.

De 165 millionene kommer i tillegg til de allerede fastsatte bonusene på 121 millioner dollar som skal gå til sjefene og 6400 ansatte.

AIG, der staten har en eierandel på nesten 80 prosent, forsvarer bonusene og sier de ble lovet i fjor, før finanskrisen slo til med Lehmann Brothers-konkursen i september.

Den regjeringsoppnevnte styrelederen i AIG, Edward M. Liddy, sier også at det er nødvendig å opprettholde bonusordningen for å rekruttere de beste lederne.

- Vi kan ikke tiltrekke oss og holde på de beste og smarteste talentene til å lede AIG - som nå drives hovedsaklig på skattebetalernes penger - dersom de ansatte tror at kompensasjonen deres justeres av USAs finansminister alene.

Millioner hver
Liddy har sagt om samtalen han hadde med Geithner onsdag «at den var vanskelig for ham». Selv mottar han ingen bonus, og han skal nå ha blitt presset til å endre på reglementet, slik at fremtidige bonusutbetalinger ikke blir på langt nær så store.

En anonym kilde i Obamas regjering sier til New York Times at de er opprørt over bonusutbetalingene.

- Det er uakseptabelt at selskaper på Wall Street skal få offentlig støtte til å dele ut bonuser i millionklassen, mens hardt arbeidende amerikanere skal bære byrdene av finanskrisen.

Bonusene som nå blir utbetalt går blant annet til sjefene i den avdelingen som solgte finansielle produkter. Det vil si en avdeling som påførte selskapet milliarder av dollar i underskudd. Her får sju av lederne mer enn tre millioner dollar hver i bonus.

Bonusplanen omfatter også 400 ansatte, og bonusene varierer fra så lite som 1000 dollar til så mye som 6,5 millioner dollar.

Største børstap
Både Bush og Obama har kjempet hardt for å holde AIG gående, for å unngå en enda større kollaps enn da Lehman Brothers gikk konkurs.

Dagen etter at Lehman Brothers gikk konkurs, ble AIG lovet et lån på inntil 85 milliarder dollar (nesten 500 milliarder kroner) fra Federal Reserve. Sentralbanken fikk til gjengjeld en eierandel på 79,9 prosent i AIG.

Men tidligere denne måneden ble det klart at selskapets tap i fjerde kvartal i fjor var det største i amerikansk børshistorie.

 
Med finanskrisen er det også kommet avsløringer av en ukultur der finansledere har vasset i penger og gyldne bonusavtaler. Obama har kommet med skarp kritikk av toppsjefenes grådighet, og har lagt restriksjoner på lederlønninger i selskaper som mottar statlig støtte.

REDNINGSMANNEN: AIGs regjeringsoppnevnte styreleder, Edward Liddy, er den som har fått jobben med å redde forsikringsgiganten. Foto: AFP PHOTO/MIKE CLARKE/SCANPIX
REDNINGSMANNEN: AIGs regjeringsoppnevnte styreleder, Edward Liddy, er den som har fått jobben med å redde forsikringsgiganten. Foto: AFP PHOTO/MIKE CLARKE/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer