Aina (42) har CP: - Nektet alkoholservering

Utestedet krevde at Aina Myrseth (42) la fram legeerklæring for å bevise at hun har en sykdom.

SYKDOM: Aina Myrseth har en lett grad av cerebral parese. Hjerneskaden blir ikke verre, men kroppen hennes kan bli dårligere. Foto: Privat

SYKDOM: Aina Myrseth har en lett grad av cerebral parese. Hjerneskaden blir ikke verre, men kroppen hennes kan bli dårligere. Foto: Privat

Vis mer
Publisert

Aina Myrseth (42) fra Flateby skulle på byen med venninnene, men fikk en opplevelse hun seint vil glemme.

Jentegjengen var på Kulturpuben i Lillestrøm.

Myrseth forteller til Dagbladet at hun hadde kjøpt en runde til alle på bordet like før hun fikk den sjokkerende beskjeden.

- Jeg rakk så vidt å drikke noe av den nye drinken, før vekteren pekte på meg og sa at jeg ikke ville få noe mer å drikke, hevder Myrseth.

Myrseth har en lett grad cerebal parese (CP). Dette gjør at hun har litt problemer med balansen.

følge Lommelegen er CP en fellesbetegnelse for mange forskjellige skader som hjernen kan få før den er ferdig utviklet. Skadene kan føre til at bevegelsene i armer, bein og resten av kroppen kan bli forstyrret.

Det var Romerikes Blad som omtalte saken først.

GODT HUMØR: Aina Myrseth sammen med venninnene Siv, Inger og Ragnhild på Kulturpuben mens stemningen fortsatt var god. Foto: Privat
GODT HUMØR: Aina Myrseth sammen med venninnene Siv, Inger og Ragnhild på Kulturpuben mens stemningen fortsatt var god. Foto: Privat Vis mer

- Så meg subbe

Normalt pleier Myrseth å gå med spesiallagde sko, såler og en karbonskinne som gjør at hun klarer å løfte beina.

Den kvelden ønsket hun å se fin ut, forklarer hun. Hun lot derfor alle hjelpemidlene ligge hjemme.

- Bartenderen må ha sett meg subbe litt ekstra med beina siden jeg ikke hadde på meg utstyret mitt, sier Myrseth.

Hun forteller at hun har vært på byen før uten at hun har hatt på seg det spesiallagde utstyret sitt.

- Jeg har aldri opplevd liknende. Én ting er hvis man er ufin, men jeg satt bare der rolig. Jeg ble kjent med nye folk. Stemningen var helt fin fram til da, hevder Myrseth.

Krevde legeerklæring

Det Myrseth reagerer mest på, er hvordan hun fikk beskjeden.

- Jeg ble ganske satt ut. Hvis han hadde vært jovial og tatt meg ut for å prate, så hadde det vært noe annet, men han bare pekte meg ut.

Myrseth og venninnene prøvde å forklare vekteren at hun hadde CP, noe de mente forårsaket hennes røde øyne og dårlige balanse.

- Jeg blir rød i øynene når jeg sliter med fatigue. Folk kan få røde øyne av ulike årsaker, og ikke nødvendigvis fordi man er full, sier Myrseth.

Likevel ble Myrseth nektet servering. Etter eget utsagn endte det med at hun gråtende forlot Kulturpuben.

- Det var veldig ubehagelig. Jeg ble veldig flau og skammet meg.

Noen av venninne skal angivelig ha blitt igjen for å diskutere med vekteren og bartenderen.

- De sa at jeg burde ha med meg legeerklæring. Det synes jeg er trist, at de ikke tror på en 42 år gammel dame. Jeg har ikke lyst til å gå med den i veska mi når jeg skal ut å kose meg. Det burde ikke være nødvendig, hevder hun.

- Alltid servitørens vurdering

Eier av Kulturpuben, Lotte Andersen, forteller til Dagbladet at bartenderen som jobbet den kvelden er godt trent og har over 20 års erfaring i bransjen.

- Etter 4 runder med shotter og cider så vil enhver bartender følge litt ekstra med. Vi har en streng alkohollov å forholde oss til. Det er alltid servitøren sin vurdering som legges til grunn, og ikke gjestenes.

Hun bekrefter at bartenderen fikk forklart at sykdommen til Myrseth kunne gjøre at hun framsto mer beruset enn andre.

- Det er vårt ansvar at gjester ikke blir overskjenket. Vaktens vurdering ble basert på hva han selv har servert henne, og hvordan hun oppførte seg. Det er trist dersom hun føler seg diskriminert på grunn av sykdom.

Knekk i selvtilliten

Myrseth selv sier hun har brukt de siste fem åra på å akseptere tilstanden hun er født med.

- Det er ikke før i voksen alder at jeg har klart å godkjenne det, sier hun.

42-åringen legger ikke skjul på at hun mener hendelsen på Kulturpuben har ødelagt selvtilliten hun har brukt flere år på å bygge opp.

- Selv om det går bra med meg i dag, så ble det en knekk i selvtilliten. Jeg kommer nok til å ha på meg utstyret mitt når jeg skal ut på byen framover.

Myrseth hevder overfor Dagbladet at hun ikke har fått noen personlig beklagelse etter hendelsen på Kulturpuben.

Dro videre

Hun forteller videre at venninnene hennes nektet å la hendelsen få ødelegge for resten av kvelden.

- Vi dro videre til et annet utested som også mente at legeerklæring var på sin plass. Vi gikk derfor videre og kom til slutt inn et sted.

Likevel forteller Myrseth at hun ikke bestilte noe mer alkohol den kvelden.

- Det ble ikke noe mer alkohol på meg, siden stemningen var dårlig. Jeg bestilte meg heller en Pepsi Max.

- Kjempetrist

I etterkant av hendelsen skal 42-åringen ha kommet i kontakt med andre personer som har CP eller andre sykdommer, som sier at de også har opplevd diskriminering ved utesteder.

- Det rammer veldig mange og derfor er det viktig å belyse. Det er kjempetrist at det skal være sånn, og flaut for utelivsbransjen. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å vurdere, men om man er usikker kan man ta en prat med oss, sier hun.

Lotte Andersen sier at Kulturpuben har hatt opplæring av de ansatte, slik at de skal være rustet til å ta gode avgjørelser.

- Vi har førstehjelpskurs, og prøver å ha en god forståelse og godt skjønn for utfordringer eller sykdommer gjester kan ha.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer