Ainas døde bror forsvant sporløst etter operasjon

Over 60 år seinere vet familien fortsatt ikke hvor Ingar Bernhard er gravlagt.

SØKER ETTER SVAR: Det tok 66 år fra Ingar Bernhard Johansen døde på Rikshospitalet i Oslo i desember 1946 før familien endelig fikk sporet opp en dødsattest. Men Aina Ingeborg Soleng har ennå ikke fått klarhet i hvor broren er begravet. Nå leter de gjenlevende åtte søsknene etter svar blant gamle arkiver i håp om å kunne få løst det gamle mysteriet. Foto: Tord Olander Pedersen / Nordlys
SØKER ETTER SVAR: Det tok 66 år fra Ingar Bernhard Johansen døde på Rikshospitalet i Oslo i desember 1946 før familien endelig fikk sporet opp en dødsattest. Men Aina Ingeborg Soleng har ennå ikke fått klarhet i hvor broren er begravet. Nå leter de gjenlevende åtte søsknene etter svar blant gamle arkiver i håp om å kunne få løst det gamle mysteriet. Foto: Tord Olander Pedersen / NordlysVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys):  - Det er en som mangler når vi besøker familiegravstedet hvor mor og far og to av våre søsken ligger begravet. Det er sårt å tenke på at vi ikke har en grav å gå til. Det synes vi alle.

Aina Ingeborg Soleng (63) er lavmælt, men fattet når hun forteller Nordlys historien som har vært et mysterium for familien siden 1946.

Som en av totalt åtte gjenlevende søsken i familien fra Kjæs i Porsanger kommune, har hun tatt på seg ansvaret for å forsøke å finne svar på hva som egentlig skjedde da deres bror Ingar Bernhard aldri kom tilbake.

Født med stor utvekst Historien starter 16. september 1946. Som den yngste av da tre søsken blir Ingar Bernhard født på familiegården på Kjæs på østsiden av Porsangerfjorden.

Han kom til verden med en utvekst på størrelse med et barnehode på enden av ryggen.

To dager seinere ble han lagt inn ved Hammerfest sykehus. Vevsprøver ble sendt til Oslo for undersøkelser, og det ble konkludert med at det trolig var snakk om en medfødt tilstand kalt meningomyelocele - en tilstand hvor barnets ryggrad ikke har utviklet seg som normalt gjennom svangerskapet.

Avgjørelsen blir tatt om å sende spedbarnet til Oslo, og 6. desember 1946 sendes Ingar Bernhard i følge med en sykepleier ut på en fem dager lang reise, hvor han så legges inn på Kirurgisk avdeling B ved Rikshospitalet den 11. desember.

Han undersøkes og det tas en avgjørelse om å operere barnet dagen etter.

Små utsikter for å overleve I pasientjournalen heter det at «utsiktene til å kunne greie det relativt store inngrepet er små». Men da utveksten vokser raskt og ikke kan holdes i sjakk, velger man å utføre inngrepet.

Man lykkes med å fjerne utveksten, men da man skal sy igjen operasjonssåret blir pasienten brått blek.

Pulsen forsvinner i løpet av et halvt minutt, og selv om legene gjør sitt beste for å forhindre det, dør Ingar Bernhard kort etter. Klokka er da 14.25 den 12. desember 1946.

Først nærmere fire uker seinere får hans foreldre vite at gutten er død. Da gjennom en kort telefon fra Hammerfest sykehus.

Familien mottar aldri en dødsattest eller utfyllende informasjon om hva som har skjedd. Men verst av alt, de får aldri sendt liket av Ingar Bernhard hjem.

Vil finne ham - Mor sa alltid at han ble tatt fra oss. Hun snakket ofte om Ingar Bernhard, spesielt i de siste årene før hun døde. Hun ønsket så inderlig å finne ham før hun døde. Vi har arvet dette ønsket fra henne, sier Aina Ingeborg til Nordlys.

ENDELIG: Først i år fikk familien dødsattesten, datert 3. januar 1947. Foto: Privat/Nordlys
ENDELIG: Først i år fikk familien dødsattesten, datert 3. januar 1947. Foto: Privat/Nordlys Vis mer

Familien gjorde i 2001 de første undersøkelsene for å finne ut hvor det ble av Ingar Bernhard.

De møtte stengte dører. Men da moren døde i 2008, kom det for en dag at Ingar Bernhard fremdeles var oppført som arving i morens testament.

- Advokaten spurte hvor han var, hva han gjorde. Vi fortalte at han var død, men fikk vite at det ikke fantes noen dødsattest som bekreftet dette.

Familien bestemmer seg for å ta opp igjen søken etter hvor deres bror var blitt av.

Nye undersøkelser Så i 2012 begynner Aina Ingeborg det møysommelige arbeidet med å forhøre seg med offentlige instanser for å finne ut hvor Ingar Bernhard ble gravlagt. Hun får hjelp i arbeidet av sin samboer, Arne Gerrit Halvorsen (73), en tidligere politietterforsker.

Etter en rekke brev frem og tilbake, hvor Aina Ingeborg hele tiden opplever å bli sendt videre til andre instanser, får hun i januar 2013 beskjed fra Statsarkivet i Tromsø om at det i løpet av første kvartal i 1947 ble oppført hos sorenskriveren i Hammerfest at Ingar Bernhard døde den 11. desember, ikke den 12., og at han er begravet i Oslo.

Det finnes imidlertid ikke noen opplysninger om hvor han er begravet.

Ukjent sted Etter videre forespørsler til Riksarkivet kommer det for en dag at det finnes en dødsattest for Ingar Bernhard, datert 3. januar 1947. Men også her er dødsdato satt til den 11.

- Vi fikk også vite at Ingar Bernhard var blitt gravlagt sammen med en ukjent mann. På et ukjent gravsted i Oslo. Dette var på denne tiden vanlig praksis for dødfødte barn, men Ingar Bernhard var jo både døpt og nesten tre måneder gammel. Han skulle blitt sendt hjem til oss.

Familien føler nå at det er for mange spørsmål knyttet til det hele. Ainas samboer, Arne Gerrit, velger å gå ut med en etterlysning på Facebook og ber om hjelp til å løse mysteriet.

Etterlysningen har i skrivende stund over 5600 delinger.

Han påtar seg også å undersøke nærmere for å se om man kan spore opp Ingar Bernhards siste hvilested i Oslo. Foreløpig har de ennå ikke funnet noe svar.

Preger familien - Vi tenker mye på Ingar Bernhard. Dette mysteriet har preget oss som familie, og vi sitter med mange spørsmål vi vil ha svar på. Det er mange feil som er gjort i denne saken og vi ønsker å bøte på dette ved å finne ham, sier Aina Ingeborg til Nordlys.

SVARBREV: Fra Riksarkivet som opplyser at de dessverre ikke har noen opplysninger om hvor Ingar Bernhard er gravlagt, eller hvorfor han ikke ble sendt hjem. Foto: Privat/Nordlys
SVARBREV: Fra Riksarkivet som opplyser at de dessverre ikke har noen opplysninger om hvor Ingar Bernhard er gravlagt, eller hvorfor han ikke ble sendt hjem. Foto: Privat/Nordlys Vis mer

De er fast bestemt på å lete til de finner et endelig svar på hva som har skjedd med Ingar Bernhard.

Hvis de klarer å spore opp et gravsted, ønsker de at levningene skal overføres til familiegravstedet i Børselv, slik at han kan stedes til hvile sammen med sine foreldre.

Hvis noen skulle sitte på informasjoner knyttet til denne saken, er familien svært interessert i å komme i kontakt med disse.