Air Baltic-kapteinen får prøvd straffen i lagmannsretten

Det settes bare av en halv dag i retten for å behandle ankesaken mot den promilledømte Air Baltic-kapteinen. Retten skal kun vurdere straffeutmålingen.

ANKESAK: Den promilledømte Air Baltic-kapteinen får prøvd straffen. Foto: Tipser
ANKESAK: Den promilledømte Air Baltic-kapteinen får prøvd straffen. Foto: Tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den latviske flykapteinen ble dømt til ti måneders fengsel i Øvre Romerike tingrett i september i fjor.

Han og tre andre besetningsmedlemmer ble pågrepet på Gardermoen like før de skulle fly til Kreta med 109 passasjerer i august. Blodprøven viste at kapteinen hadde en promille på 0,54 like før avgang.

Begrenset anke Kapteinen mente dommen var for streng og anket saken til lagmannsretten. Eidsivating lagmannsrett nektet saken fremmet, men Høyesterett kom fram til at deler av saken kan behandles på nytt. Saken går for Eidsivating lagmannsrett fredag.

- Det er en begrenset anke, det vil si at det utelukkende er straffeutmålingen som skal prøves, sier kapteinens forsvarer, advokat Nora Hallén, til NTB.

I tingretten la aktor ned påstand om ett års fengsel, mens forsvareren mente to-tre måneder var en mer passende straff. Hallén vil ikke si noe om hva hun vil vektlegge når saken kommer opp igjen.

Fri fra varetekt Den 51 år gamle kapteinen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet på Gardermoen 8. august, men ble sluppet fri forrige uke. Varetektstiden blir trukket fra fengselsstraffen.

- Skulle dommen fra tingretten bli opprettholdt, vil en stor del av straffen være sonet, bekrefter aktor, politiadvokat Einar Lieungh.

Han har nylig overtatt saken og sier det er for tidlig å kommentere om han vil følge sin forgjenger Camilla Ek Sørensens påstand om ett års fengsel.

Funnet skyldig Kapteinen ble i tingretten dømt på alle de tre punktene han sto tiltalt for, og skyldspørsmålet blir altså ikke en del av ankesaken. Han innrømmet å ha vært beruset i tjeneste, men nektet straffskyld for å ha drukket i pliktavholdsperioden, som er åtte timer før arbeidstid.

Han nektet også for at han hadde brutt sitt særskilte, lovpålagte ansvar som kaptein. Det innebar blant annet å være sikker på at den øvrige besetningen ikke var beruset og at de var skikket til å utføre sine arbeidsoppgaver.

Promillesaken er avsluttet for de tre andre besetningsmedlemmene som ble pågrepet. To flyvertinner ble dømt til 45 og 60 dagers fengsel, mens andrepiloten ble dømt til seks måneders fengsel. Han anket dommen til lagmannsretten, men anken ble ikke tatt til følge og dommen var dermed rettskraftig.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer