Air Baltic-kapteinen varetektsfengslet i to uker

Kjennelsen ankes på stedet.

FIKK TIPS: Politiet stoppet fire latviske besetningsmedlemmer fra å fly et charterfly til Kreta etter å ha mottatt et tips. Mandag framstilles de fore varetekt. Foto: Tipser
FIKK TIPS: Politiet stoppet fire latviske besetningsmedlemmer fra å fly et charterfly til Kreta etter å ha mottatt et tips. Mandag framstilles de fore varetekt. Foto: Tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kapteinen i airBaltic-flyet som ble tatt med promille på Oslo Lufthavn lørdag, er i Nedre Romerike tingrett varetektsfengslet i to uker. Han anket kjennelsen på stedet.

Også styrmannen, som hadde høyest promille på 1,44 fra blåseprøve og 1,2 i promille fra midlertidige resultater fra blodprøver, fikk to ukers varetektsfengsling. Han anket denne avgjørelsen på stedet til lagmannsretten.

Av de øvrige besetningsmedlemmene, har begge flyvertinnene fått én ukes varetekt. De to seg betenkningstid på om de ønsker å anke avgjørelsen, opplyser forsvarer Runa Elin Kosberg, som er forsvarer for de to kabinansatte.

Politiet på Gardermoen pågrep lørdag morgen fire personer i en flybesetning etter at kaptein, styrmann og to flyvertinner blåste over 0,2 i promilletest. Klokka 13 og 14 i dag ble de framstilt for varetekt i Nedre Romerike tingrett, med grunnlag i at politiet frykter unndragelse.

Alle de fire besetningsmedlemmene som er siktet erkjenner straffskyld i henhold til siktelsen.

Høy promille Styrmannen hadde en promille på 1,44, kapteinen 0,68, mens de to kabinansatte blåste til 1,04 og 1,84, ifølge den første pusteprøven.

Det er det tatt blodprøver som er analysert av Folkehelseinstituttet. Ifølge blodprøvene hadde styrmannen 1,2 i promille. Kapteinen hadde 0,4 i promille. De kabinansatte hadde 0,8 og 0,4. Dette er midlertidige resultater.

Politiet opplyser at de midlertidige resultatene fra blodprøvene ikke er like nøyaktig som de endelige resultatene av blodprøvene.

- Poenget er at når man gir et midlertid resultat, så legger man inn en høyere sikkerhetsmargin. De endelige resultatene vil vise en høyere promille, og vi håper at disse foreligger innen rimelig tid, sier aktor Camilla Ek Sørensen til Dagbladet.

FORSVARER:  Forsvarer Jørund Lægland. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
FORSVARER: Forsvarer Jørund Lægland. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer

Kapteinens fengslingsmøtet tok slutt klokka kvart på tre. Kjennelse vil foreligge klokka tre. Fengslingsmøtet for den ene flyvertinnen er ferdig, og dermed har fengslingsmøtet for den andre flyvertinnen startet.

Leid inn av Startour Besetningen skulle etter planen frakte charterturister til Chania på Kreta med et Boeing 737-fly, og var leid inn av Startour.

De tilhørte flyselskapet Air Baltic, bekrefter kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Startour overfor Dagbladet. Dette var dagens første avgang, som ble utsatt til 09.30.

Romerike politidistrikt begjærte de fire besetningsmedlemmene varetektsfengslet, ettersom politiet mener det foreligger unndragelsesfare.

Siktet etter luftfartsloven De fire besetningsmedlemmene er siktet etter luftfartsloven §6-11, hvor det framgår at ingen må ha promille større en 0,2 i tjenestetida. Det er videre siktet etter §6-12, hvor det framgår et rusforbud for flybesetning i tidsrommet åtte timer før tjenestetida starter og de seks første timene etter tjenestetidas opphør. De er videre siktet for å ha promille på over 0,2 innenfor dette tidsrommet

Politiadvokat i Romerike politidistrikt, Camilla Ek Sørensen opplyser overfor Dagbladet at strafferammen for å ha vært påvirket av alkohol i tjenestetida er to år, men vil variere ut ifra hvor mye promille den enkelte har.

- Analyseresultatene foreligger ikke ennå, og straffen vil variere med promillen, sier Ek Sørensen, som sier det er alvorlig å fly med promille, spesielt med passasjerer om bord.

BER OM FENGSLING:  Politiadvokat i Romerike politidistrikt, Camilla Ek Sørensen. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
BER OM FENGSLING: Politiadvokat i Romerike politidistrikt, Camilla Ek Sørensen. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer