HØY PROMILLE: Lørdag morgen hadde Air Baltic-styrmannen 1,35 i promille, mens kapteinen hadde promille på 0,54. Foto: Tipser
HØY PROMILLE: Lørdag morgen hadde Air Baltic-styrmannen 1,35 i promille, mens kapteinen hadde promille på 0,54. Foto: TipserVis mer

Air Baltic-styrmann hadde 1,35 i promille

Fengslet etter forsøket på fylleflygning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Air Baltic-styrmannen hadde en promille på 1,35 lørdag morgen. Det viser de endelige prøveresultatene fra Folkehelseinstituttet.

Besetningen som var beruset da de skulle fly et airBaltic-fly fra Oslo til Kreta lørdag morgen, ble i går varetektsfengslet i Nedre Romerike tingrett.

Den 50 år gamle kapteinen og 38 år gamle styrmannen ble varetektsfengslet i to uker.

Blåseprøvene som ble utført på Oslo Lufthavn, viste en promille på henholdsvis 0,68 og 1,44 for de to mennene. De to flyvertinnene, som ifølge blåseprøven hadde 1,04 og 1,84 promille alkohol i blodet lørdag morgen, ble begge fengslet i en uke.

Anket på stedet Alle fire har erkjent de faktiske forhold, men kapteinen og styrmannen anket fengslingskjennelsen på stedet. Flyvertinnene valgte å ta betenkningstid. Besetningen var på fem, men den femte av mannskapet ble altså ikke tatt i kontrollen.

- Når vi nå har de endelige prøveresultatene, vil det ikke ta lang tid å ferdigstille etterforskningen. Vi tar sikte på å beramme en tilståelsessak i Nedre Romerike tingrett mandag, sier politiadvokat Camilla Ek Sørensen til NTB.

Hun sier de endelige blodprøveresultatene viser en promille på 0,54 for kapteinen, 1,35 for styrmannen og 0,91 og 0,55 for de to kvinnelige kabinansatte i saken.

Tidlig flyavgang Prøvene ble tatt klokken 06.50 lørdag morgen. Flyet hadde oppsatt avgang fra Oslo Lufthavn klokken 5.45, men ble innstilt da fire av de fem besetningsmedlemmene ble tatt med promille.

- Det eneste som gjenstår, er noen avhør av vitner for å avdekke eventuelle straffeskjerpende momenter. Det vil være skjerpende hvis det viser seg at de har drukket sammen utover kvelden, for eksempel, sier Sørensen.

Hun sier politiet også undersøker om de siktede sluttet å drikke alkohol åtte timer før jobb, slik luftfartsloven krever.

Kan utvide siktelsen Ankesaken blir trolig behandlet i Eidsivating lagmannsrett onsdag.

- Det kan bli aktuelt å utvide siktelsen mot kapteinen, til også å omfatte hans ansvar for å ha en skikket besetning, sier Sørensen.

Over 100 passasjerer skulle etter planen reise med Star Tours-flyet til Kreta lørdag morgen.

Mandag opplyste Air Baltic at de forbereder oppsigelse av de siktede i saken, på grunn av skaden de har påført selskapet. De er allerede suspendert fra sine stillinger.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram