Air France-fly til Paris fikk bombetrussel

Fem dager før AF447 styrtet.

BLE TRUET: En av Air Frances Boeing 777-maskiner tar av fra Enzeiza-flyplassen ved Buenos Aires, med kurs for Paris. Foto: JUAN MABROMATA/AFP/SCANPIX
BLE TRUET: En av Air Frances Boeing 777-maskiner tar av fra Enzeiza-flyplassen ved Buenos Aires, med kurs for Paris. Foto: JUAN MABROMATA/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Fem dager før Air Frances rute 447 styrtet i Atlanterhavet på vei mellom Rio de Janeiro og Paris, ble det ringt inn en bombetrussel mot selskapets rute mellom Buenos Aires og den franske hovedstaden, skriver den argentinske avisa La Nación.

Foreløpig er det altfor tidlig å trekke slutninger om årsaken til ulykken, som kan ha krevd 228 menneskeliv - men terrorisme er en av mulighetene etterforskerne ikke kan utelukke.

Anonym
Bombetrusselen ble ringt inn av en anonym person onsdag 27. mai, like før Air Frances rute skulle ta av fra Ezeiza-flyplassen. Passasjerene ble straks evakuert, og flyet ble saumfart av politiet, brannvesenet og sikkerhetsanvarlige på flyplassen, forteller avisas kilde, en ansatt ved Ezeiza.

Etter halvannen times undersøkelser var ingen bombe funnet, og flyet fikk lette. Flyturen til Paris forløp uten problemer.

Overfor den tyske avisa Bild vil Air France verken bekrefte eller avkrefte den argentinske avisas opplysninger.

«Ingen kommentar,» er svaret.

Slapp sikkerhet?
Imens går spekulasjonene høyt i fransk presse rundt hva som forårsaket styrten. Le Figaro konstaterer i dag at sikkerhetsopplegget ved søramerikanske flyplasser ikke er like strengt som i Europa - og spekulerer på om terrorister kan ha benyttet seg av dette til å smugle ei bombe om bord.

Fast prosedyre ved etterforskning av flyulykker er å gå gjennom passasjerlista for eventuelt å avdekke om det befant seg personer med tilknytning til terrororganisasjoner om bord. Så langt er det ikke offentliggjort noen slike funn.

Letemannskapene har så vidt begynt arbeidet med å berge vrakdeler fra AF447, som er funnet ca. 1200 kilometer nordøst for den brasilianske kysten ved byen Natal.

Arbeidet med å fastslå ulykkesårsaken blir ventelig svært langvarig, siden store deler av flyet formodentlig befinner seg på opptil flere tusen meters dyp.

Til sammen fire norske statsborgere og ytterligere tre med svært nær tilknytning til Norge er savnet etter styrten.