- Air France-flyet var inntakt da det falt i sjøen

Ble ikke ødelagt i luften, som først antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Rapporten fra den innledende fasen av etterforskningen rundt årsaken til Air France-ulykken, presenteres på en pressekonferanse i Le Bourget like utenfor Paris nå.

Styrtet vertikalt
- Flyet ble ikke ødelagt i luften. Det falt rett ned, nesten vertikalt, sier sjef Alain Bouillard i den franske flyhavarikommisjonen, melder CNN.

Eksperter har tidligere vært nesten sikre på at flyet ble ødelagt i luften, på grunn av skadene som de omkomne pådro seg i ulykken, og de store vrakrestene som ble funnet i sjøen.

Men nå har etterforskerne kommet frem til at flyet var inntakt da det traff sjøen. Det har de konkludert med etter å ha studert  vrakrestene som er blitt funnet.

- Alt i flyet ble skjøvet oppover, sier etterforskningslederen.

Autopilot virket ikke
De 228 menneskene som omkom i ulykken hadde ingen tid til å forberede seg på det som kom til å skje.

Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, og etterforskerne har store problemer med å finne den.

STYRTET: Natt til 1. juni styrtet Air France Flight 447 i havet, i dag presenteres den innledende etterforskninge av ulykken i en rapport. (AP Photo/Brazil's Air Force)
STYRTET: Natt til 1. juni styrtet Air France Flight 447 i havet, i dag presenteres den innledende etterforskninge av ulykken i en rapport. (AP Photo/Brazil's Air Force) Vis mer

Det har vært spekulert i at feil på fartsmålerne skal ha forårsaket ulykken.

- Feil med fartsmålerne var en faktor, men ikke den direkte årsaken til ulykken, sier etterforskningsleder Bouillard, melder BBC.

Da flyet styrtet, kunne det ikke gå på autopilot fordi autopiloten ikke mottok informasjon om fart, vind eller hvilken retning flyet beveget seg i. Derfor måtte flyet styres manuelt.

Leter i ti dager til
Alain Bouillard sier at det ble funnet livvester sammen med vrakrester av flyet som ikke var blåst opp.

Han sier også at etterforskerne vil fortsette letingen etter den svarte boksen frem til 10. juli. Den svarte boksen sender vanligvis signaler i 30 dager, og det er nå mer enn 30 dager siden flyet styrtet. Søket etter boksen skal likevel fortsette i åtte dager til.

228 personer omkom i ulykken blant dem to nordmenn, en norsk-britisk 11-åring og en svensk kvinne som jobbet i Norge.

Ytterligere 21 identifisert
Onsdag kunngjorde for øvrig politiet i Brasil at ytteligere 21 av de omkomne som er funnet i sjøen etter flystyrten er identifisert.

OMKOM: Mannskaper i det brasilianske luftforsvaret bærer en av de omkomne som ble funnet etter ulykken som krevde 228 menneskeliv. Foto: AFP PHOTO/Evaristo SA
OMKOM: Mannskaper i det brasilianske luftforsvaret bærer en av de omkomne som ble funnet etter ulykken som krevde 228 menneskeliv. Foto: AFP PHOTO/Evaristo SA Vis mer

Det melder nyhetsbyrået AP.

Dermed er til sammen 35 av de omkomne identifisert.

17 av de 21 skal være utlendinger, mens de fire siste er fra Brasil.

Av de 17 utlendingene er seks menn og elleve kvinner. Av brasilianerne er to menn og to kvinner.

Søket etter savnede er avsluttet.

NY INFORMASJON: Det har tidligere vært antatt at flyet ble ødelagt i luften, men dette ble avkreftet på pressekonferansen i Le Bourget. Foto: AP Photo/Brazil's Navy
NY INFORMASJON: Det har tidligere vært antatt at flyet ble ødelagt i luften, men dette ble avkreftet på pressekonferansen i Le Bourget. Foto: AP Photo/Brazil's Navy Vis mer