Air France-ofre identifisert

Fem kvinner og seks menn.

UKJENT ÅRSAK: Årsaken til Air France-ulykken er fortsatt ukjent, men det spekuleres i om is på en fartsmåler kan ha forårsaket ulykken. Her henter den brasilianske marinen opp vrakrester fra flyet. Foto: AP Photo/Brasiliansk luftforsvar
UKJENT ÅRSAK: Årsaken til Air France-ulykken er fortsatt ukjent, men det spekuleres i om is på en fartsmåler kan ha forårsaket ulykken. Her henter den brasilianske marinen opp vrakrester fra flyet. Foto: AP Photo/Brasiliansk luftforsvarVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tre nordmenn mistet livet i flyulykken som i alt krevde 228 menneskeliv 31. mai.

Tidkrevende

Til nå er i alt 50 omkomne hentet opp av Atlanterhavet, og mannskaper fra Brasil, Frankrike og USA leter fortsatt.

Siden likene er spredd over et stort geografisk område, er arbeidet omfattende og vanskelig.

Det er også jobben med å identifisere dem.

- Det vil ta tid, og er vanskeligere enn ellers siden likene har lagt i vann såpass lenge, sier informasjonsrådgiver Leiv-Rune Gully i Kripos til Dagbladet.

Det er Kripos som har ansvar for å samle såkalt AM-opplysninger om tre de omkomne fra Norge. AM står for Ante Mortem og er eksempelvis tannjournaler, fingeravtrykk og DNA-prøver fra de omkomne.

Materialet er sendt til en base i Recife i Brasil.

Elleve dentifisert

Elleve av de 50 likene er nå identifisert.

Det melder nyhetsbyrået AP, ifølge USA Today.

Fem av dem var brasilianske kvinner, fem av dem var brasilianske menn og den siste var en mannlig utlending, opplyser brasilianske myndigheter.

- Foreløpig har vi ikke fått signaler om at dette var en nordmann, sier Gully i Kripos.

Ukjent årsak

Den svarte boksen er ikke funnet, og derfor er det vanskelig å finne årsaken til ulykken.

Etterforskerne prøver derfor å heller tolke de automatiske beskjedene som ble sendt ut fra flyet like før det mistet radarkontakt med bakken.

En av meldingene kan tyde på at det la seg is utenpå en fartsmåler, og det spekuleres i at flyets kontrollsystemer sviktet på grunn av det.

Ni feil tidligere

En intern rapport i Air France viser nå at selskapet har hatt ni andre tilfeller av dette det siste året, melder det franske nyhetsbyrået AFP.

Det ble funnet feil på fartsmåleren på flight AF 447, men feilen skal ikke være mer omfattende enn at Det europeiske byrået for flysikkerhet (EASA) ikke har beordret flyselskap til å bytte ut måleutstyret.

- Men det kan vi komme til å gjøre i fremtiden, opplyser byrået ifølge AFP.

Også franske etterforskere har prøvd å dysse ned feilen som ble funnet, og sier at det ikke er påvist noen sammenheng mellom fartsmåleren og ulykken.

50 FUNNET: I alt 50 omkomne er funnet etter flyulykken som krevde 228 menneskeliv. Her bæres ett av likene ut av et brasiliansk forsvarsfly som har deltatt i leitearbeidet. Foto: AFP
50 FUNNET: I alt 50 omkomne er funnet etter flyulykken som krevde 228 menneskeliv. Her bæres ett av likene ut av et brasiliansk forsvarsfly som har deltatt i leitearbeidet. Foto: AFP Vis mer