Air France ventet ikke på Enoksen

Fortvilet minister kom aldri lenger enn til Charles de Gaulle-flyplassen i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) skulle i dag reise fra Oslo til Riyadh i Saudi-Arabia, men han kom aldri lenger enn til Charles de Gaulle-flyplassen i Paris.

Dermed måtte møtet med den saudiarabiske oljeministeren Ali bin Ibrahim al-Naimi avlyses.

Lørdag ettermiddag var Enoksen sammen med sitt følge på sju embets- og tjenestemenn på vei tilbake til Oslo. Mandag gjenopptar han sin planlagte tur til Midtøsten med et fly til Qatar.

- Noe lignende har jeg aldri vært med på som statsråd, sier Enoksen til NTB på telefon fra Paris.

Han er mildt sagt fortvilet over det franske flyselskapet Air France.

- Vi fløy med selskapet fra Oslo. Flyet var forsinket, og alle meldinger om forsinkelsen var gått videre til selskapets kontor i Paris ettersom vi også skulle fly med Air France videre til Saudi-Arabia, sier Enoksen.

Da delegasjonen landet i Paris, sto flyet til Saudi-Arabia klart til avgang. Slik sto det i 20 minutter, men til tross for diplomatpass og status som regjeringsmedlem var Enoksen ikke om bord da flyet tok av.Møtekollisjon
Den saudiarabiske oljeministeren Ali bin Ibrahim al-Naimi kunne ikke vente et døgn ekstra på sin norske kollega.

- Vi fikk tilbud om å bli med morgendagens fly til Riyadh, men det hadde ikke noen hensikt fordi min kollega da hadde andre viktige avtaler, sier Enoksen.

Han beklager sterkt at det ikke ble noe av møtet med den saudiarabiske oljeministeren som også er sjef for landets statlige oljeselskap, Aramco.

Air France ventet ikke på Enoksen

- Vi skulle etter planen drøftet utviklingen av produksjonskapasiteten i Saudi-Arabia og situasjonen på det internasjonale oljemarkedet. Begge deler er spørsmål av stor betydning som nå blir skjøvet ut i tid. Jeg vet ikke når det blir mulig å få arrangert et nytt møte, sier Enoksen.

Som avtalt i Qatar
I tillegg til Enoksen og hans delegasjon er det mange representanter fra oljeindustrien som skulle deltatt i reisen til Saudi-Arabia og Qatar.

- Heldigvis tyder alt på at besøket i Qatar som starter tirsdag vil gå etter planen. Det er her de fleste representantene for private selskaper etter planen skal delta. Norsk næringsliv har i lengre tid hatt et betydelig nærvær i Qatar. Både Yara. Hydro og Statoil er representert i landet, sier Enoksen.

Hydro og det statlige aluminiumsselskapet i Qatar bygger i fellesskap et stort gasskraftverk og verdens mest moderne aluminiumsverk i den vesle oljestaten.

På spørsmål om han skal fly Air France til Qatar på mandag ber Enoksen om å få slippe å svare.

(NTB)