Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AirAsia-flyet forsvant sporløst - her leter de etter det savnede flyet

Frykter det ligger på havets bunn. 15 skip og 30 fly deltar i leteaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 23.36 lørdag kveld forsvant det sporløst. AirAsias fly QZ8501 ba om å få endre flyruta og ble deretter borte i Javasjøen, sammen med sine 162 passasjerer.

Siden har letemannskaper jobbet på spreng for å finne det savnede flyet. Hele 15 skip og 30 fly er nå med i leteaksjonen.

FORSVANT SPORLØST:  Indonesiske fly leter i dag etter AirAsia-flyet som forsvant sporløst i Javasjøen natt til søndag. Gjenstandene som australske fly fant i havet tidligere i dag, stammer likevel ikke fra passasjerflyet.  Foto: Dita Alangkara / AP Photo / NTB Scanpix
FORSVANT SPORLØST: Indonesiske fly leter i dag etter AirAsia-flyet som forsvant sporløst i Javasjøen natt til søndag. Gjenstandene som australske fly fant i havet tidligere i dag, stammer likevel ikke fra passasjerflyet. Foto: Dita Alangkara / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Det er ingen enkel leteoperasjon til havs, spesielt i så dårlig vær, sier visestatsminister Jusuf Kalla til AFP.

Undersøkte gjenstander Både fly og skip fra Australia, Singapore, Malaysia og Indonesia lett etter det savnede passasjerflyet. I dag tidlig, etter et og et halvt døgns intens jakt, oppdaget et australsk fly «mistenkelige gjenstander» 112 mil fra der AirAsia-flyet forsvant.  

Men gjenstandene stammer ikke fra flyet, ifølge AFP.

Letemannskapene søkte i dag tidlig i området hvor gjenstandene ble observert nær øya Nangka, nord for der flyet forsvant. Det har også kommet meldinger om at fly har observert oljeflekker i søksområdet.

- Men vi kan ikke være sikre på om det er deler fra det savnede AirAsia-flyet, sa kommandør Dwi Putranto i det indonesiske luftforsvaret til nyhetsbyrået AP.

Det er den indonesiske visestatsministeren Jusuf Kalla som nå bekrefter overfor AFP at flyet likevel ikke er funnet. De undersøker nå om oljeflekkene kan stamme fra flyet.
  - På havets bunn Håpet om å finne sine kjære i live, er i ferd for å renne ut for de pårørende. I dag sa lederen for den indonesiske redningstjenesten, at flyet nok er gått tapt.

DETTE ER SØKSOMRÅDET:  Dette kartet viser søksområdet etter det savnede AirAsia-flyet i Javasjøen utenfor Indonesia. Foto: Tatan Syuflana / AP Photo / NTB Scanpix
DETTE ER SØKSOMRÅDET: Dette kartet viser søksområdet etter det savnede AirAsia-flyet i Javasjøen utenfor Indonesia. Foto: Tatan Syuflana / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- På bakgrunn av våre koordinater, spår vi at flyet havnet i havet. Nå ligger det nok på havets bunn, sa Bambang Soelistyo.

Det ble ikke mottatt noe nødanrop fra flyet, før det forsvant. Etter piloten ba om å øke flyhøyden fra 32 000 til 38 000 fot på grunn av skyer, ble flyet borte.

Flyet tok av fra Surabaya i Indonesia 05.36 lokal tid og skulle landet i Singapore 08.30 lokal tid. På en pressekonferanse i dag tidlig, sa AirAsias direktør at de ikke vil spekulere i hva som gikk galt.

- Før vi har hatt en full etterforskning, så kan vi ikke spekulere. Når vi finner ut hva som gikk galt, så vil vi se hva vi må forbedre, hvis vi må forbedre noe, sa direktør Tony Fernandes.

KAN HA STYRTET I JAVASJØEN: En politimann på Juanda International Airport i Surabaya i Indonesia peker på det området hvor AirAsia-flyet kan ha styrtet. Foto: Beawiharta/Reuters/NTB Scanpix.
KAN HA STYRTET I JAVASJØEN: En politimann på Juanda International Airport i Surabaya i Indonesia peker på det området hvor AirAsia-flyet kan ha styrtet. Foto: Beawiharta/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
LETEAKSJON:  En storstilt leteaksjon er iverksatt for å finne det savnede AirAsia-flyet QZ8501. Her gjør medlemmer av den indonesiske kystvakta seg klar til å lete i Pangkal Pinang på Sumatra i dag tidlig. Foto: Tatan Syuflana / AP Photo / NTB Scanpix
LETEAKSJON: En storstilt leteaksjon er iverksatt for å finne det savnede AirAsia-flyet QZ8501. Her gjør medlemmer av den indonesiske kystvakta seg klar til å lete i Pangkal Pinang på Sumatra i dag tidlig. Foto: Tatan Syuflana / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer