Aisha Kadhafi, humanismens ansikt?

Diktatorens datter har blitt fratatt statusen som FN-ambassadør. Det er mer overraskende at hun i det hele tatt fikk den.

KONTROVERSIELL: Aisha Kadhafi er diktatorens datter, Saddam Husseins forsvarer og tilhenger av IRA. Og inntil nylig, goodwill-ambassadør for FN. Dette bildet fra oktober 2000 er fra et besøk i Bagdad. Foto: AFP PHOTO/WATHEK QUSAI
KONTROVERSIELL: Aisha Kadhafi er diktatorens datter, Saddam Husseins forsvarer og tilhenger av IRA. Og inntil nylig, goodwill-ambassadør for FN. Dette bildet fra oktober 2000 er fra et besøk i Bagdad. Foto: AFP PHOTO/WATHEK QUSAIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrevet av Genevieve Roberts / The Independent / The Interview People

I arabisk presse kalles hun «Nord-Afrikas Claudia Schiffer». Muhammar Kadhafis datter Aisha har vært kjent som en svoren tilhenger av IRA, var en av Saddam Husseins forsvarsadvokater og har uttrykt støtte til sin fars regime. Hun var ikke akkurat en opplagt kandidat til rollen som goodwill-ambassadør for FNs utviklingsprogram (UNDP). Inntil nylig var Aisha Kadhafi likevel sammen med Hollywood-stjerner, artister og sportshelter en av dem vi gjerne ser på som humanismens ansikt.

Hun ble tildelt tittelen i juli 2009 og lanserte den libyske «Strategi for kvinners avansement». Tildelingen gjaldt opprinnelig for ett år, og ble fornyet for et andre, ifølge Sausan Ghosheh, talskvinne for UNDP.

I strid med formålet
I motsetning til de 190 internasjonale goodwill-ambassadørene, som inkluderer Angelina Jolie (flyktninger), Zinédine Zidane (utvikling) and Gisele Bündchen (miljø), var Aisha Kadhafis status begrenset til hennes eget land, for å jobbe med utviklingsmål i Libya. Så, under den stadig mer blodige responsen på opprøret i landet og rapporter om tusener døde, annonserte FN at organisasjonen «på bakgrunn av de siste hendelser» hadde avsluttet avtalen med den 33 år gamle advokaten.

Kadhafi ble fratatt sin status etter artikkel 30 i FNs retningslinjer for utvelgelse av goodwill-ambassadører og såkalte «Messengers of Peace», som sier at det er et brudd på avtalen å «delta i aktivitet som er i uoverenstemmelse med hans/hennes status eller FNs prinsipper og formål, eller hvis bruddet er i organisasjonens interesse». Ghosheh sier at Kadhafi har fått et brev som informerer om avgjørelsen.

Jolies kredibilitet
Kadhafi er ikke den første goodwill-ambassadøren som møter problemer i den ærefulle rollen. I 2006 kritiserte den egyptiske skuespilleren Hussein Fahmi, som da var goodwill-ambassadør for UNDP, FN for ikke å beskytte sivile i Libanon under bombingen av Qana, og sa at han ikke lenger ville representere en institusjon som sto og så på at sivile ble massakrert.

Og selv om Angelina Jolie ennå bærer sin ambassadør-tittel, er hennes debutfilm som regissør kontroversiell. Den skildrer en kjærlighetshistorie mellom en muslimsk kvinne og en serbisk mann, i Bosnia under borgerkrigen tidlig på 1990-tallet. Ofre for seksuell vold under konflikten på Balkan kritiserte hennes «ignorante» holdning til å møte dem i Bosnia, og skrev et brev til UNHCR der de hevdet at hun «ikke lenger har kredibilitet til å være ambassadør».

Krav til integritet
Hver FN-organisasjon velger sine egne ambassadører, men ifølge offisielle retningslinjer må disse være personer med «integritet» og «personlighet og verdihet som kreves for representasjon på høyt nivå». Statusen tildeles vanligvis for to år, men kan fornyes. Sir Roger Moore (barn) har hatt tittelen i to tiår, og tidligere Spice Girl Geri Halliwell (befolkning) har vært ambassadør siden 1998. Bare ledere av FN-kontorer, fond og programmer kan utpeke ambassadører, og hver FN-institusjon kan kun ha en lite utvalg ambassadører til å representere dem.

FORSVARER: Her møter Aisha Kadhafi daværende president Saddam Hussein av Irak, i oktober 2000. Fire år senere var hun en av hans forsvarere i rettssaken mot han. AFP PHOTO/HO
FORSVARER: Her møter Aisha Kadhafi daværende president Saddam Hussein av Irak, i oktober 2000. Fire år senere var hun en av hans forsvarere i rettssaken mot han. AFP PHOTO/HO Vis mer

Noen av de mest profilerte ambassadørene jobber for søsterorganisasjonen UNICEF og Barnas Hjelpefond, som stadig blir kontaktet av potensielle ambassadører og derfor kan være svært selektive. I Storbritannia har de nasjonale goodwill-ambassadører som Duncan Bannatyne, Robbie Williams and Claudia Schiffer, og organisasjonen understreker at FN-ambassdørene må være «respektert av et bredt publikum». Det kan neppe sies om noen av Kadhafi-familiens medlemmer i disse dager.

Oversatt av Martine Aurdal.

VELDELIGHET: Her møter Aisha Kadhafi som leder av the Libyan Waatassimou Charity association, på den sjette internasjonale koranlesningskonkurransen for kvinner, i Tripoli august 2010. REUTERS/Ismail Zitouny  (LIBYA - Tags: RELIGION SOCIETY)
VELDELIGHET: Her møter Aisha Kadhafi som leder av the Libyan Waatassimou Charity association, på den sjette internasjonale koranlesningskonkurransen for kvinner, i Tripoli august 2010. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: RELIGION SOCIETY) Vis mer