Aisha kjemper en desperat kamp mot IS

- Selv vi kvinner er villige til å bli selvmordsbombere.

IS-MOTSTAND: Aisha Afandi er ordfører i Vest-Kurdistans parlament, og nyter stor respekt blant kurderne. Hun kjemper en desperat kamp mot de islamistiske terroristene i IS. Foto: Kassem Hamadé / Expressen
IS-MOTSTAND: Aisha Afandi er ordfører i Vest-Kurdistans parlament, og nyter stor respekt blant kurderne. Hun kjemper en desperat kamp mot de islamistiske terroristene i IS. Foto: Kassem Hamadé / ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aisha Afandi er en av lederne i Vest-Kurdistans parlament, og en av de mest innflytelsesrike kurdiske lederne i den syriske byen Kobane.  

I flere dager har hun vært i grenseområdene inne i Tyrkia, der hun nå mobiliserer kurderne. Samtidig er hennes mann, presidenten i det kurdiske partiet DUP, i den tyrkiske hovedstaden Ankara, hvor han forsøker å få Tyrkia til å tillate at den kurdiske geriljaen tar seg inn i Syria.

Geriljagruppene er i byene Afrin og Cizre i Syria, og de må passere gjennom tyrkisk territorium for å komme inn til Kobani - noe tyrkerne nekter.

- Kobani skal ikke falle. Selv vi kvinner er villige til å bli selvmordsbombere mot IS-terrorister, sier Aisha.

Kritisk periode Til Det kurdiske hus i sentrale Suruc, på grensen med Kobani, kommer menn og kvinner og ønsker å snakke med Aisha Afandi. De ønsker hennes hjelp.

Hun har vært her i fem dager. Aisha er ikke bare en kurdisk leder, hun er også en hederlig kriger blant kurderne.

- Kurdere gjennomgår sin mest kritiske periode noensinne. IS-terrorister truer kurdernes eksistens, både politisk og militært. Kobani er nøkkelen til Kurdistans fire deler i Iran, Irak, Syria og Tyrkia. Faller Kobani kan kurderne forsvinne. Derfor kan vi ikke la Kobani falle, sier Aisha Afandi.

- I løpet av de siste 18 månedene har IS-terrorister angrepet våre lokalsamfunn, kidnappet hundrevis - kvinner, unge studenter og menn man ikke vet hvor ble av. Verden rundt oss har vært sen med å reagere mot IS, som nå er inne i Kobani. Verden burde handlet tidligere, sier Afandi.

- Vårt land Hun beskylder Tyrkia for å støtte IS, og mener at Tyrkia har åpnet sine grenser for tusenvis av jihadister fra hele verden, og dermed tillat våpentransport smuglet inn over grensa.

MANNEN ARRESTERT: Warda Ahmeds mann ble i går arrestert sammen med over 200 andre mennesker, da de forsøkte å flykte over grensa til Tyrkia. Foto: Kassem  Hamadé / Expressen
MANNEN ARRESTERT: Warda Ahmeds mann ble i går arrestert sammen med over 200 andre mennesker, da de forsøkte å flykte over grensa til Tyrkia. Foto: Kassem Hamadé / Expressen Vis mer

Tyrkia er, ifølge Aisha, interessert i å fortsette krigen og knuse kurderne.

- IS-terrorister har mottatt medisinsk behandling i Tyrkia og våpen fra Tyrkia, sier hun.

Men hun er full av forventning, og overbevist om at IS ikke kan vinne slaget om Kobane.

- Det er vårt land. Uansett hvor mange de er vil vi beseire dem. De har tilgang til moderne våpen, men vi har viljen til å overleve. Vi kvinner er klar til å bli selvmordsbombere hvis det er nødvendig, sier Aisha.

Intense angrep Ikke langt fra Det kurdiske huset høres sirener fra en ambulanse. Til Suruçsjukhuset kjører minst én ambulanse per time med skadde kurdiske gerilja-soldater på lasset. En ung kvinne bringes bevisstløs til det kaotiske akuttmottaket. Kort tid senere hører man folk rope «martyrer lever evig». Den unge kvinnen døde av skadene.

- Jeg ble truffet i beinet av IS-snikskyttere. Jeg var heldig og skaden er ikke dødelig, sier en annen kvinne (20).

Ikke langt fra sykehuset ligger Kobane. Fra en høyde i nærheten kan kurdiske menn se hvordan krigen utvikler seg. Du kan se og høre hvordan IS og kurdisk gerilja barker sammen. Flere angrep er utført mot mål som ligger svært nær den tyrkiske grensa.

- Du kan høre intense IS-angrep. I motsetning til vår gerilja er ikke IS bekymret for ammunisjonsmangel. Kurderne er beleiret og ammunisjonen deres er i ferd med å forsvinne, sier Hugo Arbo (23).

Den andre siden Hugo er en universitetsstudent fra den syriske byen al-Qamishli. Familien hans er i Tyskland, men han prøver å komme inn til Kobane for å bli med i geriljaen.

- Jeg kan ikke så mye om våpen, men siden beleiringen av Kobane ble kjent, følte jeg sterkt for å knytte meg til de kurdiske geriljaene. Det er mitt folk som er berørt, sier Hugo.

Hugo og hundrevis av andre kurdere samlet seg tirsdag kveld i en liten by på den tyrkiske siden, og prøvde å erobre Kobane. Tyrkiske militære stoppet dem.

Warda Ahmads (bildet til høyre) mann er 60 år gammel. Sammen med over 200 mennesker ble han arrestert i går da de forsøkte å flykte over grensen til Tyrkia.

- Tyrkerne spurte hvorfor de ikke har gitt Kobane fra seg tidligere. De mistenker at våre menn er med i geriljaen. De er ikke det. Uansett om de var gerilja eller ikke, hvorfor stopper Tyrkia dem hvis de prøver å rømme?, spør Warda.