AK47-ranssiktet ble i 2012 tatt med papirlapp hvor det stod «guldplan»

Dømt for medvirkning til millionran på ferieøya Gotland. Framstilt for fengsling etter det brutale ranet på Grønland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire unge menn blir i dag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. De er siktet for å ha stått bak det brutale gullsmedranet på Grønland 29. mars i år.

Flere av dem er, på tross av sin unge alder, flere ganger vært tiltalt og domfelt for kriminalitet i Sverige.

Dro til Gotland En av dem, en 21 år gammel mann med angolsk statsborgerskap, ble i september 2012 dømt for medvirkning til grovt ran av en gullsmed på den idylliske ferieøya Gotland.

Ranere bevæpnet med øks og en pistolliknende gjenstand slo til mot gullsmeden i Visby 30. april i 2012, og fikk med seg verdisaker for 5,7 millioner svenske kroner. De truet med å skade eller drepe personene som fant seg i gullsmeden.

- Skulle ta i mot gull Mannen som nå er siktet for Grønland-ranet, ble tatt på ferjeterminalen i Nynäshamn to dager senere, sammen med en annen mann. De hadde med seg en mindre mengde gull som stammet fra ranet. I retten erkjente han heleri, men nektet for å ha deltatt i ranet. Han sa at han hadde fått i oppdrag av en person å dra til Gotland og ta i mot gull.

Politiet fant ut at mannen hadde googlet blant annet «guldpriser», og at han hadde søkt etter våpen på nettjenesten Blocket. I tillegg fant de en papirlapp hvor det stod «guldplan». Mannen sa i retten at det var hans bror som hadde skrevet lappen, og gjort nettsøkene.

Mannen ble tiltalt for å ha utført ranet, men Gotlands tingrett mente bevisene ikke rakk lenger enn at han kunne dømmes for medvirkning. Han ble dømt til to års fengsel, et år mindre enn den andre tiltalte, fordi han var så ung. Utfallet ble det samme i ankeinstansen Svea hovrett.

«Vi killar vil bara en sak». I 2010 ble han for øvrig dømt til 25 dagers såkalt ungdomstjeneste, etter at han som 17-åring truet med å slå ut tennene og drepe en annen festdeltaker, og sa følgende til en kvinnelig politibetjent som kom til festen etter at det ble meldt om uroligheter: «Vi killar vil bara en sak, komma i dig og spruta dig i ansiktet. Släpp loss nu, låt oss få göra det».

To av de andre som nå er siktet for ranet på Grønland, to atten år gamle menn, ble i januar i år satt under etterforskning for medvirkning til grovt ran. Den siste siktede (18) er tidligere dømt til bøter for å ha stjålet spill fra Media Markt i Stockholm.