- Akajev på vei ut av landet

Lokale kilder sier at et fly venter på presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Presidenten av Kirgisistan, Askar Akajev kan være på vei ut av landet. Anonyme kilder sier til det russiske nyhetsbyrået Interfax at et fly venter på presidenten på den russiske luftbasen i Kant, 20 kilometer fra Bishkek, klart til å bringe ham ut av landet.

Dette er ikke bekreftet. Representant for OSSE i Asia, Alujz Pelérk, sier til CNN at det er uvisst hvor presidenten befinner seg.

Tidligere i dag meldte det samme byrået at at Akajev fremdeles er i hovedstaden, og skjuler seg enten i presidentpalasset, på et hotell eller i regjeringsbygget. Før det rapporterte CNN at han hadde kommet seg ut av regjeringsbygningen.

OSSE planlegger å møte Akajev, men det er uklart når dette kan skje. Ifølge Interfax oppfordrer OSSE partene om å gå i dialog for å forhindre at flere blir drept. Under sammenstøtene tidligere i dag, ble en person drept.

Ifølge både CNN og Interfax har presidenten beordret at det ikke skal brukes militærmakt mot opprørerne.

Tidligere i dag ble det meldt at sikkerhetsministeren og en annen minister kan ha blitt holdt som gisler i bygningen. CNN melder nå at dette ikke er tilfelle, og at disse to har fått forlate åstedet.

Sist gang den kirgisiske presidenten var i fokus i norske medier, var da han ville forære to eksklusive hundevalper til statsminister Kjell Magne Bondevik i forbindelse med et statsbesøk for halvannet år siden. Hundene ble til slutt omplassert.

HUNDETRØBBEL: Sist gang Kirgisistans president var i medienes søkelys i Norge, var da han forsøkte å forære Bondevik to rasehunder.