- Aker-avtalen er uhyre problematisk

Statens oppkjøp kan bryte med den frie kapitalbevegelsen, mener jusprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - ESA må åpenbart se på denne saken, sier jusprofessor Mads Andenæs.

Den tidligere avdelingsdirektøren i Finansdepartementet er kritisk til at staten går inn i Aker Holding, og mener EFTAs etterforskningsorgan (ESA) må på banen.

Andenæs, som i dag er professor i EU-rett ved University of Leicester, frykter at enkelte vilkår i Aker-avtalen kan være brudd på den frie kapitalbevegelsen.

Et av problemene skal ifølge professoren være at staten får såkalt negativt flertall i Aker Holding. EU-domstolen har i en rekke dommer tidligere slått fast at dette kan være i konflikt med den frie kapitalbevegelsen fordi eierforholdet gjør det langt mindre attraktivt for andre investorer å gå inn i selskapet.

- Dette er uhyre problematisk. Når myndighetene i andre land fremlegger avtaler med slike elementer, forsøker man som best man kan å skjule det som kan stride med EU-retten, sier Andenæs til Dagens Næringsliv, og forklarer at det nettopp er næringsministerens åpenhet som kan være problematisk.

- Alt blir gjort verre når Dag Terje Andersen sier så klart at formålet med hele avtalen er å sikre norsk eierskap og norsk hovedkontor og norske arbeidsplasser, sier Andenæs til DN.

PROBLEMATISK: Jusprofessor Mads Andenæs er skeptisk til at staten går inn i Aker Holding. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
PROBLEMATISK: Jusprofessor Mads Andenæs er skeptisk til at staten går inn i Aker Holding. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer