FRIKJENNER AKER ASA: Finn Berg Jacobsen, leder i Aker ASAs revisjonsutvalg, redegjorde tirsdag ettermiddag for utvalgets nye vurdering av transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions AS. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
FRIKJENNER AKER ASA: Finn Berg Jacobsen, leder i Aker ASAs revisjonsutvalg, redegjorde tirsdag ettermiddag for utvalgets nye vurdering av transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions AS. Foto: Stian Lysberg Solum/ScanpixVis mer

- Aker har opptrådt korrekt

Revisjonsutvalget mener alt rundt salget til Aker Solutions har blitt gjort rett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Slik vil Røkke vinne maktkampen

 (Dagbladet.no): Revisjonsutvalget i Aker ASA har i dag levert sin redegjørelse om salget av eiendeler til Aker Solutions.

«Revisjonsutvalget i Aker ASA slår fast at selskapets styre og administrasjon har opptrådt korrekt i forbindelse med salg av eiendeler til Aker Solutions AS. Dette gjelder både prosessen for saksbehandling og selskapets egne vurderinger av eiendelenes verdi. Aker ASA har opptrådt i samsvar med aksjonæravtalen i Aker Holding, lovkrav og andre avtalefestede krav. »

De mener transaksjonene ble gjennomført i samsvar med vurderingene av juridiske rådgivere.

Styret godtok salget
Kjell Inge Røkke har blitt beskyldt for å ha solgt aksjer for overpris til delvis statseide Aker Solutions.

Men revisjonsutvalget peker på at det er en løpende verdivurdering av eiendelene i Aker ASA. De sier det var en forutsetning for salget at verdivurderingen ble bekreftet som rimelig av eksterne aktører.

De mener det er rimelig at Aker ASA oppfattet behandlingen i styret og dialogen med andre eiere som en bekreftelse på at de godtok salget. Det ble oppfattet slik at statens representant ikke hadde noen innsigelser da salget ble forelagt styret.

Aker Solutions har konkludert med at transaksjonen ikke krever godkjenning på generalforsamlingen. De svenske eierne fra Saab kom med innvendinger på dette og kritiserte at salget ikke hadde blitt lagt fram på generalforsamling i Aker Solutions. Men de tok ikke til orde for at transaksjonene skulle stoppes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble på styremøtet spurt om Nærings- og handelsdepartementet skulle kalles inn, men svaret var at dette ikke var nødvendig.

Vi har i revisjonsvalget konkludert med at det er rimelig å legge til grunn slik Aker ASA gjorde at det ikke var innvendinger mot transaksjonene utover den kritikk som ble gitt av Saab, sier utvalgets leder Finn Berg Jacobsen på pressekonferansen i ettermiddag.
Tre ulike uttalelser
- Vår vurdering er at det internt i Aker ASA har vært en god prosess.

Jacobsen understreker at det er hentet inn tre ulike uttalelser fra anerkjente advokatfirmaer som bekrefter at Aker ASAs valg om å ikke ta transaksjonene til generalforsamling var riktig.
Etter revisjonsutvalgets oppfatning har Aker ASAs styre og administrasjon opptrådt ryddig. Kommunikasjonen har nok ikke fungert så godt som det burde. Avsenderen av informasjonen har gjort dette i samsvar med sine juridiske parter og de har opptrådt ryddig.

På spørsmål om hvorfor Aker ASA selv ikke tok kontakt med Nærings- og handelsdepartementet svarer de at beskjeden fra departementet var at kommunikasjonen med Aker ASA skulle foregå gjennom styret. Og de mener all informasjon var forelagt styret og også statens representant der Berit Kjøll.

Les også: Stoltenberg nekter å si om han har tillit til Røkke