Aker har vært en kule på børsen i år - og det kan være mer å gå på

Kjell Inge Røkkes oljesatsing har bidratt til å løfte børsverdien av Aker med over 90 prosent i år. Analytikerne tror det er mer å hente.

BØRS: Konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, har vært høyt og lavt i år, mens aksjekursen bare har gått en vei.  FOTO: Ørn E. Borgen
BØRS: Konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, har vært høyt og lavt i år, mens aksjekursen bare har gått en vei.  FOTO: Ørn E. BorgenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): – Det har vært et godt kvartal i et transformerende år, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen til Finansavisen i dag.

Aker ser også ganske annerledes ut nå enn ved årsskiftet, etter at det har kvittet seg med Havfisk og Norway Seafoods, gått inn i Solstad Offshore og fusjonert Det norske oljeselskap med BPs norske virksomhet.

Investorene har likt det de har sett og sendt aksjen rett opp. Siden inngangen til året har aksjekursen steget fra 164,50 kroner og en børsverdi på selskapet på 12,2 milliarder kroner, til 304 kroner og en børsverdi på 22,6 milliarder kroner.

Aker er blitt nesten 10 milliarder kroner mer verdt på Oslo Børs, og Kjell Inge Røkkes aksjer har steget med 7 milliarder kroner i verdi, til 15,4 milliarder kroner. Og i tillegg har han fått 505 millioner kroner i utbytte.

En kule på børsen

Med kursoppgang på over 90 prosent, og justert for utbytte på 10 kroner, har Aker nærmest doblet verdiene. Som investeringsselskap har Aker vært en kule i år. I samme periode har hovedindeksen på Oslo Børs for eksempel bare steget 4,1 prosent.

Ved utgangen av tredje kvartal var 60 prosent av selskapets eiendeler relatert til olje og gass. Aker BP utgjorde hele 45 prosent, mens Ocean Yield, Aker Solutions, Kværner og Akastor stod for henholdsvis 17 prosent, 9 prosent, 2 prosent og 2 prosent.

Til tross for usikkerhet i markedet, og særlig for oljeserviceselskapene, viser Eriksen til en stigende trend for samtlige selskaper i porteføljen:

– Etter min mening har Akers portefølje aldri vært bedre stilt, sier han til avisen.

– Eksepsjonelt

Majoriteten av analytikere er av samme oppfatning. Ifølge Bloomberg har seks av ni analytikere kjøpsanbefaling på aksjen, mens det gjennomsnittlige kursmålet ligger på 309,50 kroner.

Mest positiv er Anne Gjøen, analysesjef i Handelsbanken, med et kursmål på 370 kroner, skriver Finansavisen.

Det vil i så fall verdsette Aker til 27,5 milliarder kroner og Kjell Inge Røkkes aksjer til nær 19 milliarder kroner.

Flere økonominyheter

- Får de til dette skal aksjen høyere
OPEC venter snarlig oljebalanse
SStatoil redder børsen i dag