Aker Kværner engasjert i fangeleir

Amnesty raser i helsides annonse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Amnesty International Norge anklager nå Aker Kværners konsernsjef Inge K. Hansen for å lyve om selskapets rolle ved USAs omstridte fangeleir på Guantanamo.I en helsides annonse i Dagens Næringsliv oppfordres Røkke og de andre aksjonærene til å finne sannheten bak selskapets engasjement på Guantanamo. Der ligger USAs kritiserte fangeleir etter 11. september.

I annonsen er Røkke avbildet med en overhead som viser en Guantanamo-fange og amerikanske voktere bak piggtråd.

- Bildet er manipulert. Er du også? spør Amnesty. De ber aksjonærene stille styret fem kritiske spørsmål på generalforsamlingen i dag.

I dag klokka ti møtes Aker Kværners aksjonærer til generalforsamling. Amnesty vil stå utenfor og aksjonere og dele ut løpesedler til eierne.

Fanger er blitt torturert

Fangenes mangel på rettssikkerhet har vært kritisert av norske myndigheter og av amerikansk høyesterett. Internasjonale Røde Kors, som er tilstede på Guantanamo, har hevdet at tortur har funnet sted i fangeleiren. Dette anser også Amnesty som godt dokumentert.

- Hvordan er det mulig at et tilsynelatende seriøst og oppegående selskap kan være til stede og tjene store penger under slike betingelser? Aker Kværner er jo nær en aktør i driften av fangeleiren. Det er ingen tvil om at Aker Kværner har krysset grensa for hva som er etisk og menneskerettslig forsvarlig å tjene penger på, sier politisk rådgiver Beate Slydal i Amnesty.

- De løy for oss

I desember i fjor satt Aker Kværners konsernsjef Inge K. Hansen samt informasjonsdirektør Torbjørn Andersen i møte med Amnestys leder Petter Eide og Beate Slydal.

- De løy for oss på møtet. De nektet kategorisk for at Aker Kværner har noe som helst med fangeleiren å gjøre. De sa at selskapet kun hadde tjenester for militærbasen, sier Slydal til Dagbladet.

Da viste Amnesty til en VG-reportasje fra september 2002. Der bekreftet Aker Kværners stedlige representant Henri Fuentes at selskapet hadde mye med fangeleiren å gjøre:

Aker Kværner reparerte fengslenes rør og vannledninger, skulle delta i byggingen av nye fengsler og holdt området med gravemaskiner, heisekraner og tungt utstyr.

\'Kværners menn reparerer vifter, rør, toaletter og ikke minst lyskasterne som står på 24 timer i døgnet. Når arbeiderne skal inn i en celle, tas fangen ut av cellen av militært vaktpersonell med håndjern og fotlenker,\' skrev VG.

Hva synes Røkke?

- Til slutt fikk vi en telefon fra informasjonsdirektør Andersen som da bekrefet at det som sto i reportasjen var riktig, sier Slydal.

Nå ber hun Røkke komme på banen.

- Røkke er en av de største aksjonærene i Aker Kværner og en meget profilert samfunnsfigur som mener mye om mye. Hva syns han om virksomheten på Guantanamo? spør Slydal.