Aker Kværner har kontrakt med Sellafield

- Deltar i produksjon av atombrensel. Nye avsløringer om Sellafield.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I denne perioden har den norske regjeringen protestert kraftig overfor britiske myndigheter, og har anmodet om at anlegget bør stenges.

- Aker Kværner har i løpet av de siste ni årene hatt tre kontraktert tilknyttet reprosesseringen på THORP og produksjonen av nytt atombrensel på MOX, melder NRK. Begge er blant de mest omstridte delene av Sellafield-anlegget.

Staten medeier

Staten er nå medeier i Aker Kværner. Fra regjeringshold heter det at de vil følge saken, men foreløpig vil man ikke be Aker Kværner trekke seg ut.

Senest i vinter protesterte Norge overfor Storbritannia da THORP ble gjenåpnet. Anlegget ble stengt i 2005 etter store radioaktive utslipp.

- Dette er nytt for oss, og alvorlig. Det som tidligere har vært framme er at Aker Kværner har gjort et opprydningsarbeid på Sellafield, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.- Unnværlig jobb Aker Kværner har stilt sin ekspertise til rådighet for anlegg som er uunnværlige for at THORP og MOX skal fungere. Selskapets har bidratt med ingeniørarbeid og inspeksjonstjeneste.Den første kontrakten Aker Kværner fikk var med et anlegg som tilfører THORP og MOX kjemikalier. Den andre kontrakten gjaldt et anlegg som tar seg av høyradioaktivt avfall, og den tredje kontrakten gjaldt et anlegg som tar imot lavradioaktivt avfall. Denne kontrakten løper ut i 2011.- Dette knytter Aker Kværner tett til driften av THORP. Enhver tilknytning til THORP betyr at man er del av driften, og at den kan opprettholdes, sier Bøhmer.

Forsvarer kontrakten

Aker Kværner forsvarer virksomheten, og mener deres bidrag er med på å gjøre Sellafield bedre.- Vi oppfatter at vi med de bidragene som Aker Kværner har gitt til Sellafield har forbedret Sellafield-anlegget, både når det gjelder sikkerhet og miljø. Det håper vi også at vi kan få muligheten til å fortsette med på Sellafield, sier informasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Aker Kværner. (NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer