Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aker Kværner slipper torturgransking

Borgen-filmen får ikke rettslig etterspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Oslo har bestemt seg for ikke å etterforske om Aker Kværner har bidratt til tortur på Guantanamo-basen, skriver Vårt Land.

Det var jusprofessor Ståle Eskeland som satte i gang prosessen etter at Erling Borgen laget TV-dokumentaren «Et lite stykke Norge», der det fortelles at Aker Kværner har levert bygninger, strøm, kloakk og renhold til fangeleiren.

- Jussen er klar på dette området. Dersom Aker Kværner har medvirket til tortur, skal de også straffeforfølges, uansett om forholdet har skjedd utenfor Norges grenser, sa Eskeland til Klassekampen etter å ha sett filmen.

Oslo-politiet, som fikk saken oversendt fra riksadvokaten via statsadvokatene i Oslo, mener opplysningene i saken ikke rettferdiggjør en etterforskning som vil måtte foregå langt unna.

Rådgiver Gunhild Ørstavik i Forum for miljø og utvikling mener politiet er unnfalne når de nå henlegger saken, og peker blant annet på at en nederlandsk mann ble dømt for å ha solgt giftgass til Saddam Hussein, selv om han ikke visste at gassen skulle brukes mot kurderne.

DEMONSTRERTE: Fra Amnestys aksjon utenfor Aker ASAs generalforsamling i fjor. Foto: SCANPIX
DEMONSTRERTE: Fra Amnestys aksjon utenfor Aker ASAs generalforsamling i fjor. Foto: SCANPIX Vis mer
- POLITIET ER UNNFALNE: Gunhild Ørstavik i Forum for utvikling og miljø.
- JUSSEN ER KLAR: Professor Ståle Eskeland.
FILMSKAPER: Erling Borgen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling