Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aker-lånet skal opp i generalforsamlingen

Styret i Aker Solutions har akseptert at beslutningen om å ta opp obligasjonslån skal legges fram.

- ER I DIALOG: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad møtte i kveld Aker Solutions konsernsjef Simen Lieungh i NRK-huset på Marienlyst, der de skal delta i Redaksjon EN. - Vi har en felles interesse i å løse dette, sier Lienugh til Dagbladet.no. Foto: Espen Røst
- ER I DIALOG: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad møtte i kveld Aker Solutions konsernsjef Simen Lieungh i NRK-huset på Marienlyst, der de skal delta i Redaksjon EN. - Vi har en felles interesse i å løse dette, sier Lienugh til Dagbladet.no. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Slik vil Røkke vinne maktkampen

(Dagbladet.no): Styret i Aker Solutions har akseptert at beslutningen om å ta opp et stort obligasjonslån, skal behandles i selskapets generalforsamling, melder NTB.

- Dette er en god begynnelse, sier Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap).

Vil se på lånet
Det var akkurat en slik løsning som Aker skisserte i Dagbladet i dag. At selve låneopptaket blir behandlet i generalforsamlingen, men  transaksjonen blir ikke reversert.

- Normalt ville vi ikke ta et slikt lån opp i generalforsamlingen, men vi ser det som hensiktsmessig nå å gjøre det på grunn av alle reaksjonene som har kommet, sier Lieungh på Redaksjon EN.

Han innrømmer at de har blitt presset til å legge dette fram for generalforsamlingen. Ett av advokatfirmaene som bidro til revisjonsrapporten som Aker la fram i dag, støttet regjeringens synspunkt om at opptaket av lånet burde vært lagt fram for generalforsamlingen.

Men selve transaksjonen vil ikke Aker Solutions ta opp til behandling i generalforsamling. Og regjeringen har dermed ikke vunnet fram med sitt syn.

Aker Solutions finansdirektør sa i går til Dagbladet.no at handelen kan gjennomføres uten låneopptak fordi selskapet har flere milliarder i likviditetsreserver.

- Fikk for lite info
Sylvia Brustad har hele tiden hevdet at regjeringen ikke ble informert underveis i prosessen med oppkjøpet i Aker.

- Staten som eier i Aker Solutions burde ha vært involvert og tatt med på råd mye tidligere i prosessen. Det er noe helt annet enn å bli informert slik vi ble. Vi ble informert på et altfor seint tidspunkt og med altfor få detaljer, vi fikk informasjon om hverken pris eller vilkår for transaksjonen, sier Brustad.

Aker Solutions mener de informerte statens representant i styret, Berit Kjøll og at det er hennes ansvar at departementet ikke fikk nok informasjon på et tidligere tidspunkt. Ifølge Akers eget revisjonsutvalg takket Kjøll nei, på direkte spørsmål, til at staten skulle delta på en mer detaljert gjennomgang av transaksjonene etter styremøtet. Det til tross for at de svenske investorene oppfattet dette som høyst nødvendig.

Berit Kjøll avviser dette og sier at Aker lyver.

Per Kristian Foss (Høyre) anklager Brustad for å ha vært en passiv eier. 
- Det er viktig å handle når man kan gjøre noe. Regjeringen handlet altfor seint og burde ha bedt om mye mer informasjon tidligere i prosessen, sier Foss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media