Aker-lønn: 520 000 - status: uavhengig

Kristin Krohn Devold skal granske sin egen styresponsor.

UAVHENGIG:  Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold, som nå er generalsekretær  i Den Norske Turistforening, er oppnevnt som uavhengig granskingsleder av disposisjonene til den samme Aker-familien som betaler henne 520 000 kroner i året i styrehonorarer i Aker. Foto: Knut Falch, Scanpix.
UAVHENGIG: Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold, som nå er generalsekretær i Den Norske Turistforening, er oppnevnt som uavhengig granskingsleder av disposisjonene til den samme Aker-familien som betaler henne 520 000 kroner i året i styrehonorarer i Aker. Foto: Knut Falch, Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kristin Krohn Devold får over en halv million kroner i året fra Kjell Inge Røkkes Aker-selskaper. Nå skal hun lede en ekstern gransking av omstridte Aker-transaksjoner.

Bakgrunnen for granskingen er salget av aksjeposter fra fem selskaper i det Røkke-kontrollerte Aker ASA, til Aker Solution der staten har en eierandel på 30 prosent.

Kritikere mener aksjene ble solgt til grov overpris, og næringsminister Sylvia Brustad (Ap) har krevd full gjennomgang.

Brustad ba styreleder Øyvind Eriksen i Aker Solution ta hånd om granskingen, men han erklærte seg inhabil fordi han også er tilknyttet det Røkke-kontrollerte Aker ASA.

Høyre: -skandale
Høyres medlem av næringskomiteen på Stortinget, Tobjørn Hansen, betegnet i går over for TV2 næringsministerens håndsrekning til Akers egengransking som en næringspolitisk skandale.


Tidligere høyrepolitiker Kristin Krohn Devold ble utpekt i stedet, men hun er heller ikke uavhengig av den Røkke-eide delen av Aker-systemet, skriver Aftenposten.

Uavhengig for 520 000
Devold sitter i styret både i Aker ASA og i de to datterselskapene Aker Floating Production og Odim.

Devold mottar årlig minst 520.000 kroner i styrehonorar for dette, og hun har også opsjoner i Odim. Aksjeposten i Odim er blant dem som er omstridt.

- Når regjeringen vil foreta en uavhengig gransking, kan de ikke delegere det til styret i et av de selskaper som skal granskes, mener Høyres konkurransepolitisk talsmann Torbjørn Hansen.

- Utrolig naivt

- Staten må selv nedsette sine egne uavhengige granskere. Dette er utrolig naivt, mener Devolds tidligere partikollega.

Næringsminister Sylvia Brustad utelukker ikke at det kan bli snakk om en ny og mer uavhengig gransking av de omstridte aksjetransaksjonene.

- Det er ikke helt utelukket at vi kommer til å gjøre det. Vi vil følge dette nøye framover, sier Brustad.

Hun mener at det må være opp til det Røkke-kontrollerte Aker ASA å vurdere om Kristin Krohn Devold er den rette til å lede granskningen.

- Habiliteten må styret vurdere, sier Brustad. (NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer