Aker RGI har ikke vurdert tvangsinnløsning

Aker RGI har ikke vurdert å tvangsinnløse de aksjonærene som har sagt nei til innløsningstilbudet fra Aker Maritime, opplyser informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Maritime.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at et stort flertall av minoritetsaksjonærene i Aker Maritime har godtatt å bli løst ut, vil Aker RGI få en eierandel på over 95 prosent i selskapet. Det gjør at Kjell Inge Røkke-eide Aker RGI med aksjeloven i ryggen kan tvangsinnløse dem som ikke godtar innløsningstilbudet fra Aker Maritime.

Drangeids svar er bare en gjengivelse av det som står om dette spørsmålet i tilbudsdokumentet om innløsning fra Aker Maritime til aksjonærene datert 12. juni. Men spørsmålet om tvangsinnløsning er blitt besynderlig aktualisert etter at Umoe - selskapet til NHO-president Jens Ulltveit-Moe - i det siste har kjøpt så mange aksjer i Aker Maritime at Ulltveit Moe nå eier bortimot 1,8 prosent av selskapet.

Knapp Ulltveit-Moe

Ulltveit-Moe selv er knapp i sine uttalelser om investeringen.

- Aker Maritime er et verdifullt selskap med utviklingsmuligheter i en interessant bransje, svarer Ulltveit-Moe når NTB spør om bakgrunnen for hans oppkjøp og nei til innløsning.

Konserndirektør Erlend Grimstad i Umoe sier til Dagens Næringsliv at man satser på at Aker Maritime skal bli priset riktigere og høyere senere.

- Vi tror det er et godt selskap som har større verdi enn det kursen skulle tilsi i dag, sier Grimstad.

Men Ulltveit-Moe og Grimstads uttalelser forutsetter at Kjell Inge Røkke ønsker å beholde Aker Maritime på børsen. Med en eierandel på 95 prosent vil det ikke være særlig grunnlag for å holde selskapet på børsen.

- I situasjoner der en eier er så dominerende, velger eierne selv å ta selskapet av børsen, sier pressetalsmann Per Arne Olsen på Oslo Børs til NTB.

- Hvis ikke Røkke selv tar selskapet av børsen, vil nok vi gjøre det, sier Olsen.

Rettssak?

- Fra vår side er det ikke noe mål ikke å være notert på Oslo Børs. Men Børsen er jo opptatt av at det skal være omsetning av aksjene som er notert der. Og vi vil nok på et tidspunkt vurdere hvor hensiktsmessig det er å være notert på Børsen, sier Geir Arne Drangeid til NTB.

- Det er ikke jeg som bestemmer om Aker Maritime skal strykes fra Oslo Børs, svarer Ulltveit-Moe på NTBs spørsmål om dette er et utfall han har regnet med.

- Vi har rett til verdiene i Aker Maritime uansett om selskapet er på børs eller ikke, sier Erlend Grimstad til NTB.

Med Aker Maritime strøket av Børsen blir spørsmålet hvordan Ulltveit-Moe skal få ta del i den forventede verdistigningen i selskapet. Hvis ikke Røkke er villig til å øke prisen på aksjene til de småaksjonærene som har sagt nei til innløsning, kan han tvangsinnløse dem med loven i hånd. Da risikerer han å få en rettssak på ryggen der prisen blir avgjort ved skjønn. Men det var vel nettopp dette Røkke ville unngå da han gjennom Aker Maritime kom med sitt innløsningstilbud.

Verken i Aker Maritime eller i Umoe er det noen som vil uttale seg om muligheten for en skjønnsrettssak.

(NTB)