Aker RGI og Kværner fusjonerer

- En milepæl, sier Kjell Inge Røkke, som selv får redusert eierandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styrene i Aker RGI og Kværner er blitt enige om å slå sammen selskapenes industrielle virksomheter.

- Få hadde trodd dette var mulig på begynnelsen av 1990-tallet, sa en åpenbart fornøyd Røkke, som selv får redusert sin eierandel i systemet.

Prosessen fram mot dagens fusjonsnyhet startet i midten av mars. I natt ble de to styrene enige om en sammenslåing.

- De to selskapene har hatt betydelig kryssende interesser både når det gjelder kompetanseplattform og eierskap. Når vi nå får samlet dette i ett industrielt system, legger det til rette for at ledelsesenergi og eierengasjement rettes inn mot industriell verdiskapning, sa styreformann i Kværner, Lone Fønss Schrøder da fusjonsplanene ble presentert for presse og analytikere fredag formiddag.

41 000 ansatte

Det nye Aker-konsernet vil omfatte de børsnoterte selskapene Aker Kværner og Aker Yards, fiskerikonsernet Norway Seafood samt lager- og arkivsystemprodusenten Dexion.

Til sammen har disse virksomhetene 41.000 ansatte og en omsetning på nær 52 milliarder kroner. Aker ASA vil dermed bli den største private arbeidsgiver i Norge, og landets fjerde største konsern målt i omsetning.

I utgangspunktet vil Aker ASA være heleid av dagens børsnoterte Kværner ASA, men planen er at Kværners aksjonærer skal få utdelt utbytte i form av aksjer i Aker. I fusjonen er Aker RGI fastsatt til 2,7 milliarder kroner. En vesentlig del av dette er aksjer i Kværner. Det betyr dermed at uten Kværner-aksjene har selskapet negativ verdi.

Røkke har en eierandel på nærmere 75 prosent i dagens Kværner. Den vil bli redusert til i underkant av 68 prosent i det nye Aker.

Det tas sikte på at Aker børsnoteres til høsten.

Styreformann

Det er den industrielle virksomheten i Aker- og Kværner-systemet som nå samles i Aker ASA, mens Kværner vil fortsette sitt arbeid med det som i det tidligere Aker Kværner ble karakterisert som problemengasjementer. Det er blant annet skipsverftet Kværner Philadelphia og satelittoppskytingssystemet Sea Launch.

Røkke vil selv fortsette som konsernsjef i Kværner.

- Jeg skal sørge for at problemene i gamle Kværner blir løst på en skikkelig og ordentlig måte, gjøre ryddejobben etter Gutteklubben Ugrei, sier Røkke.

Aker ASA vil bli ledet av dagens konsernsjef i Aker RGI, Leif-Arne Langøy. Røkke foreslås som styreformann og Fønss Schrøder som nestformann.

(NTB)

FÅR REDUSERT EIERANDEL: Kjell Inge Røkke.