Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aker RGI og Scancem International avviser kritikken

Verken Scancem International eller Aker RGI ser noe kritikkverdig ved virksomheten i krigsherjede afrikanske land, styrt av kuppmakere og diktatorer. - Dette har vi et bevisst forhold til, sier Aker RGIs informasjonsdirektør Frode Geitvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er selvfølgelig ikke uproblematisk. Dette er noe man må ha et bevisst forhold til og vi er fullt klar over hvilke land Scancem er inne i. Vi er også klar over at dette ikke er demokratier etter vestlig målestokk, sier Geitvik.

- Men man må spørre seg: Er det fravær eller tilstedeværelse av vestlig industri som best tjener disse landene? Vi mener det siste, sier Geitvik.
- Aker har i alle år lyttet til hva norske myndigheter har sagt, og vi har aldri etablert oss i land myndighetene har frarådet oss å gå inn i, fortsetter han.

- Tilstedeværelse alene kan ha en positiv effekt, men jeg tror ikke en skal overdrive norsk næringslivs betydning for demokratiutviklingen, verken på godt eller vondt. Det er generelt farlig å overvurdere sin egen betydning, og velger vi å trekke oss ut av alle land som ikke har demokrati slik vi kjenner det, kan Norge fort komme til å bli et ensomt land, sier Geitvik.

Administrerende direktør Cato A. Holmsen i Scansem International sier det samme.

- Vi holder oss til de retningslinjer som norske myndigheter gir, og følger selvfølgelig de pålegg myndighetene måtte komme med, sier Holmsen.

- Tilstedeværelse i slike land kan virke positivt, legger han til.

- Vi må se på dette som langsiktige investeringer. Man kan ikke bare pakke sammen en sementfabrikk og flytte, sier Scancems informasjonssjef Øyvind Sten.

Hele Norges coronakart