Aker-salg utenom regjeringskontroll

Dagens Næringsliv: - En finte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Da delvis statseide Aker Solutions kjøpte flere selskaper fra Aker, ble salget behandlet i et datterselskap. Dermed unngikk Kjell Inge Røkke at handelen måtte godkjennes av regjeringen.

Måten transaksjonene er gjennomført på, får Dagens Næringsliv til å omtale dem som en finte:

Regjeringen, som betalte Røkke 4,8 milliarder kroner for å komme på eiersiden i Aker Solutions, fikk rett og slett ikke anledning til å ta stilling til transaksjonene.

Datterselskap

For det var ikke Aker Solutions asa, men datterselskapet Aker Solutions as som var motpart i tranaksjonene. Dermed unngikk man veien om generalforsamling i morselskapet, og beslutningen ble kunngjort kjent gjennom en orienteringssak i Aker Holding-styret der også staten sitter med en representant.

Resultatet ble at aksjonæravtalen fra 2007 som sikrer staten innflytelse, ikke kom til anvendelse, skriver DN.

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) besluttet søndag for øvrig å foreta en egen uavhengig gjennomgang av transaksjonene. Denne gjennomgangen av de juridiske og finansielle prosessene kommer i tillegg til Akers egen gransking som Brustad ba om fredag. (NTB).

EIER SAMMEN: : Statsminister Jens Stoltenberg (th), Kjell Inge Røkke og Aker-sjef Øyvind Eriksen  under "Aker-dagen" tidligere i vinter. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
EIER SAMMEN: : Statsminister Jens Stoltenberg (th), Kjell Inge Røkke og Aker-sjef Øyvind Eriksen under "Aker-dagen" tidligere i vinter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer