Aker-systemets egen verdi-gransking ligger på is

Et rollebytte og forslag til gransker er alt som har skjedd på to uker.

VENTER PÅ RØKKES MANN I AKER HOLDING: Statens representant i Aker Holding-styret Berit Kjøll, venter på at et mandat for granskingen skal lages.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
VENTER PÅ RØKKES MANN I AKER HOLDING: Statens representant i Aker Holding-styret Berit Kjøll, venter på at et mandat for granskingen skal lages. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 3. april krevde næringsminister Sylvia Brustad (Ap) krever full gjennomgang av de interne transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions.

Granskingen skal se på verdifastsettelsen av selskapene som ble solgt fra Aker ASA til det operative selskapet Aker Solutions.

Handelen var totalt på 1,9 milliarder kroner.

Møte
Under et møte på statsrådens kontor samme dag sa styreleder Øyvind Eriksen at han så raskt som mulig vil innkalle styret og treffe de nødvendige vedtak for å starte prosessen.

To dager senere ble det klart at også staten vil ha en separat gransking.

Sveitsisk bank skal granske
Det er Aker Solutions som har ansvaret for at granskingen gjennomføres, men Aker Holding, som kontrollerer 40 prosent av aksjene i selskapet og har bedt om granskingen, skal bidra ved å foreslå et mandat.

Den sveitsiske storbanken UBS er foreslått som ekstern gransker av statens styremedlem i Aker Holding, Berit Kjøll og de svenske eierne fra Wallenberg-sfæren Investor AB og Saab.

Mandatet skal si hva UBS  skal undersøke. Verdifastsettelse av transaksjonen vil være det mest sentrale.

Kjøll ble 6. april bedt om å avløse Kristin Kriondevold med oppgaven om å lede styremøtet der resultatet av granskingen skal behandles.

- Styremedlemmene i Aker Holding har gitt innspill på dette mandatet til Aker Solutions. Jeg har bedt styrets leder om å innkalle til et styremøte slik at man kan sikre en plenumsbehandling av mandatet i Aker Holding styret. Foreløpig er det ikke innkalt til noe slikt møte, skriver Kjøll, via sin informsjonsrådgiver, til Dagbladet.no.

Styrets leder er Røkkes nære allierte Øyvind Eriksen, som også er konsernsjef i Aker ASA.

STILLSTAND: Styrekleder Øyvind Eriksen (t.h.) i Aker Holding har ikke innkalt til møte i Aker Holding for å lage oppskriften på hvordan granskingen skal gjøres av den sveitsiske banken UBS. Fv.: statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke under "Aker-dagen" i Oslo den 2. april.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
STILLSTAND: Styrekleder Øyvind Eriksen (t.h.) i Aker Holding har ikke innkalt til møte i Aker Holding for å lage oppskriften på hvordan granskingen skal gjøres av den sveitsiske banken UBS. Fv.: statsminister Jens Stoltenberg og Kjell Inge Røkke under "Aker-dagen" i Oslo den 2. april. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

Stillstand
Det betyr at den eksterne granskingen Aker-systemet selv har ansvar for å gjennomføre i praksis står stille.

Så lenge Aker Holding og Aker Solutions ikke blir enige om noe mandat står prosessen i stampe.

- Betyr dette at UBS som mulig ekstern gransker også står i ro?

- Ja, det er så langt klart at UBS har ikke startet noen gransking, bekrefter Kjøll gjennom sin informasjonsrådgiver Stein Jacob Frisch overfor Dagbladet.no.

Verken Nærings- og handelsdepartementet eller styreleder i Aker Holding Øyvind Eriksen har besvart Dagbladet.nos henvendelser i saken.

STYRELEDER: Martinus Brandal er styreleder i Aker Solutions.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
STYRELEDER: Martinus Brandal er styreleder i Aker Solutions. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer