Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Akerselva skummer over

Men ingen kan svare på hvorfor elva er blitt så skummende i dag.

 MYE SKUM:  Akerselva har stri strøm enkelte steder, men ikke så stri at det skulle føre til så mye skum som vi har sett i dag. Har du bilder av den skummende elva? Send de til oss på 2400@dagbladet.no eller MMS til 2400. Foto: Thomas Sæbø
MYE SKUM: Akerselva har stri strøm enkelte steder, men ikke så stri at det skulle føre til så mye skum som vi har sett i dag. Har du bilder av den skummende elva? Send de til oss på 2400@dagbladet.no eller MMS til 2400. Foto: Thomas Sæbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune er blitt nedring av bekymrede hovedstadsboere i dag. En av byens stoltheter, Akerselva, har nemlig plutselig blitt langt mer skummende enn hva vanlig er. Skummet ser ut til å starte ved Nydalsdammen, og fosser nedover elveleiet som skiller byen i to.

- Det er haugevis av folk som ringer inn, men vi vet ikke hva som gjør at det skummer sånn, sier Karl-Fredrik Solberg ved beredskapsvakta til vannetaten til Dagbladet.

Heller ikke informasjonssjef Ingunn Olsen kan gi noe godt svar på det spørsmålet.

 MYSTISK:  Hva som har gjort elva så skummende er det få som vet. Foto: Tipser.
MYSTISK: Hva som har gjort elva så skummende er det få som vet. Foto: Tipser. Vis mer

- Vi har vært oppe i dag og tatt prøver. Noen av de er overlevert politiet, mens vi også skal analysere noen selv. Men det får vi ikke gjort før på mandag, sier hun.

- Det er visst forholdsvis mye skum, men vi får bare vente på prøvene, sier Solberg.

Men hva kan det være? Har du noen formening om hva det kan være som gjør at Akerselva skummer over? Kom med dine forslag i kommentarfeltet eller send oss en e-post på 2400@dagbladet.no.

- Har dere i vann- og avløpsetaten noen idé om hva dette kan være?

 SKUM:  Slik så det ut ved Bentsebrua. Foto: Tipser.
SKUM: Slik så det ut ved Bentsebrua. Foto: Tipser. Vis mer

- Nei, vi vet det ikke, men prøver som sagt å finne det ut. Det kan ha naturlige årsaker, for eksempel kan det ha sammenheng med alt regnet vi fikk i morges, men vi kan ikke utelukke at det dreier seg om et utslipp, sier Ingunn Olsen.

- Vi har prøvd å finne kilden til skummet, men det ser ikke ut som at det kommer fra noe rør eller noe slikt. Vi kommer til å følge opp dette på mandag, sier hun.

Ble ei død elv i mars Store norske leksikon skriver at Akerselva tidligere var en fiskerik elv. Fram mot 80-tallet ble imidlertid elva svært forurenset, men et krafttak fra kommunen sørget for å rense opp. På 90-tallet var det igjen mulig å fange så vel ørret som laks i Oslos mest kjente elv.

Fiskegleden varte imidlertid ikke evig. Tidligere i år sørget et utslipp fra nettopp vann- og avløpsetaten for å utrydde så å si alt av liv i elva. 6000 klorin fosset ut i elva i mars.

 SÅPE?  Enkelte spekulerer på om det kan være såpe som har lekket ut. Andre - vi får anta mer humoristisk - mener det kan være et hvitt pulver som er mye brukt i ekslusive lag på byen. Foto: Tipser.
SÅPE? Enkelte spekulerer på om det kan være såpe som har lekket ut. Andre - vi får anta mer humoristisk - mener det kan være et hvitt pulver som er mye brukt i ekslusive lag på byen. Foto: Tipser. Vis mer

Av de 135 000 fiskene Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) har satt ut de tre siste åra, overlevde bare tre av dem denne «elvemassakren».

- Vi får da virkelig håpe at det ikke er så ille nå, svarer Olsen på Dagbladets spørsmål om dagens skummende elv kan sammenliknes med det voldsomme klorinutslippet.

 SKUM:  Slik ser altså Akerselva ut i dag. Foto: Tipser.
SKUM: Slik ser altså Akerselva ut i dag. Foto: Tipser. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media