Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter flyktningkrise

Åkesson: - Sverige er fullt

Sverigedemokraterna-lederen har reist til grensen mellom Hellas og Tyrkia for å avskrekke flyktninger.

I TYRKIA: Jimmie Åkesson på plass ved den tyrkisk-greske grensen ved byen Edirne, hvor han prøver å få flyktninger fra tanken om å dra til Sverige. Foto: Sverigedemokraterna / NTB Scanpix
I TYRKIA: Jimmie Åkesson på plass ved den tyrkisk-greske grensen ved byen Edirne, hvor han prøver å få flyktninger fra tanken om å dra til Sverige. Foto: Sverigedemokraterna / NTB Scanpix Vis mer

«Sverige er fullt. Ikke kom til oss! Vi kan ikke gi dere mer penger eller tilby husrom. Vi beklager dette budskapet.»

Det er budskapet på engelskspråklige flygeblader Jimmie Åkesson, leder i det svenske ytre-høyre-partiet Sverigedemokraterna (SD), deler ut til flyktninger på tyrkisk side av grensen mellom Hellas og Tyrkia, skriver Expressen.

Åkesson meddeler også budskapet muntlig til flyktningene.

- Vi prøver å få dem til ikke å dra bare til Sverige, forklarer han.

Titusener venter

Titusener har strømmet til grensen etter at tyrkiske myndigheter i forrige uke åpnet sine sperringer, i håp om å presse EU til å ta større del av byrden ved å hanskes med flyktningene som nå hoper seg opp inne i Tyrkia.

SINNE: Her blir frivillige ved flyktningleiren Moria, på den greske øya Lesvos, angrepet av menn på motorsykkel. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Gresk side er imidlertid fremdeles stengt og bevoktet av væpnede soldater. En propagandakrig er samtidig i gang mellom Hellas og Tyrkia; sistnevnte beskylder sin gamle erkefiende for drap på flyktninger, noe Hellas benekter.

Åkesson forklarer at han har kommet til grensen for å få «et bilde av hvordan det ser ut».

- Vi har gått rundt og snakket med mange mennesker og spurt hvor de er på vei. Det er veldig mange som vil til Nord-Europa, og de nevner først og fremst Sverige og Tyskland, sier partilederen.

Undertegnet med «Det svenske folk»

SD-flygebladet er undertegnet med «Det svenske folk, Sverigedemokraterna».

Expressen spør partilederen om SD kan snakke på vegne av hele det svenske folk.

- Vi kan vel snakke på vegne av en stor del av det svenske folk som vil ha en mer ansvarsfull innvandringspolitikk enn den vi har hatt hittil. Det er ganske entydig i meningsmålingene som gjennomføres. Det tør jeg å stå for, sier Åkesson.

Skremmetaktikk

Også i 2015, under den store flyktningkrisen, troppet SD opp i Hellas og delte ut flygeblader, som forsøkte å skremme muslimske flyktninger med uriktige opplysninger om at det i Sverige ville bli forbudt med halalslakt, og å bære nikab og burka.

Stuntet vakte sterke reaksjoner, og blant andre det svenske jernbaneverket nektet SD å annonsere på deres togstasjoner.

- Det var mange som også syntes det var et bra initiativ. Vi skal gjøre hva vi kan for at så få som mulig vil søke mot Sverige, gjentar Åkesson nå.

SD-lederen sier han har forståelse for at menneskene ved grensen er i en utsatt situasjon.

- Jeg kan ha full forståelse for at mennesker vil bygge et bedre liv i Europa, men det betyr ikke at det er rimeligat alle mennsker som har det vanskelig i verden, kan forsørges av for eksempel svenske skattemidler. Det er en helt urimelig situasjon, sier Åkesson.

3,6 millioner

Fra før har 3,6 millioner flyktninger tilhold i Tyrkia, for en stor del syrere som har flyktet fra borgerkrigen i nabolandet i sør. Den tyrkiske invasjonen i oktober har skapt nærmere en million flere fordrevne i Idlib-provinsen, og mange vil prøve å ta seg til Vesten.

TÅREGASS: Ved den tyrkisk-greske grensa er tusenvis av mennesker fanget, etter blant annet å ha flyktet fra Idlib-provinsen i Syria. Politi har sendt tåregass mot de mange menneskene. Video: AP DV / Scanpix Vis mer

Situasjonen er tilspisset etter at russiskstøttede syriske styrker i forrige uke massakrerte 34 tyrkiske soldater. Dette vil potensielt øke flyktningtrykket ytterligere.

President Recep Tayyip Erdogan brøt en avtale mellom Tyrkia og EU fra 2016 da han åpnet grensen i kjølvannet av massakren.

Samtidig er stemningen amper på gresk side. Voldelige lokale gjenger på Lesvos, hvor båtflyktninger innkvarteres, har angrepet internasjonale hjelpearbeidere, herunder norske.

FN har refset Hellas for tiltak som å stoppe behandlingen av asylsøknader og oppfordret landet til å avstå fra overdreven maktbruk mot flyktningene.

Hele Norges coronakart