NEKTER Å FORHANDLE: De andre partiene nekter å forhandle med Sverigedemokraterna. Partileder Jimmie Åkesson (SD) mener det kan straffe seg for de andre partiene.
Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Scanpix
NEKTER Å FORHANDLE: De andre partiene nekter å forhandle med Sverigedemokraterna. Partileder Jimmie Åkesson (SD) mener det kan straffe seg for de andre partiene. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB ScanpixVis mer

Åkesson: – Vil straffe seg å blokkere oss

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson tror de andre partiene vil få svi hvis de fortsetter å nekte å forhandle med hans parti.

- Man kan gå sammen for å blokkere oss, men det tror jeg kommer til å straffe seg, sier partilederen til kringkasteren SVT mandag.

Sverigedemokraterna (SD) fikk nesten 18 prosent av stemmene i det svenske valget. Men verken på høyre- eller venstresiden ønsker noen av de andre partiene i Riksdagen å snakke med SD om hva slags regjering landet nå skal få.

- Våre velgere forventer innflytelse som står i forhold til størrelsen vår. Vi øker mest, og det kan man tolke som at velgerne vil vi skal få større innflytelse, sier Åkesson.

På borgerlig side er motstanden mot høyrepopulistiske SD størst i Liberalerna og Centerpartiet. Åkesson oppfordrer Moderaternas leder Ulf Kristersson til å gi blaffen i dem og i stedet vurdere en koalisjonsregjering med Kristdemokraterna.

SD-lederen skjønner ikke hvordan Kristersson skal klare å danne regjering med alle de borgerlige Allianse-partiene.

- Jeg slipper ikke fram en Allianse-regjering som ikke gir oss innflytelse, understreker han.